a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Persoonlijke verzorging en uiterlijk

Dossiernr:

2021/00324

Datum:

18-08-2021

Uitspraak:

VT (=voorzitterstoewijzing)

Product/dienst:

Persoonlijke verzorging en uiterlijk

Motivatie:

Bijzondere Reclamecode

Medium:

Digitale Marketing Communicatie

De bestreden reclame-uitingen

Het betreft Instagramstories van Tugce Odabas en een Instagrampost van haar waarin wenkbrauw wax van het merk Jowe wordt aangeprezen met daarbij telkens de bewering dat dit product 48 uur lang zorgt voor strakke wenkbrauwen of vergelijkbare mededelingen. Een kopie van de door klaagster gemaakte afbeelding van de bestreden Instagrampost is aan deze beslissing gehecht.

 

Samenvatting van de klacht

Klaagster maakt bezwaar tegen het feit dat in de bestreden reclame-uitingen voor de wenkbrauw wax stellig een werking van 48 uur wordt geclaimd. Bij klaagster werkte het product nog geen 5 minuten. 48 uur is objectief meetbaar en bepaalbaar, dus niet subjectief. Het product moet daarom 48 uur werken. Nu dit niet het geval is, acht klaagster de reclame voor dit product misleidend.

 

Het oordeel van de voorzitter

Uit het achterwege blijven van een reactie op de klacht leidt de voorzitter af dat adverteerder niet in staat is te onderbouwen dat het cosmetische product daadwerkelijk 48 uur werkt, zoals wordt geclaimd. Aldus kan niet worden vastgesteld dat dit product een werking van 48 uur heeft. Nu in de reclame wel stellig deze werking wordt geclaimd, heeft adverteerder gehandeld in strijd met de eis van artikel 2 aanhef lid 5 van de Reclamecode Cosmetische Producten (RCP) dat bij het presenteren van de prestaties van een product niet verder mag worden gegaan dan wat met het beschikbare bewijsmateriaal kan worden onderbouwd. Om die reden beslist de voorzitter als volgt.

 

De beslissing van de voorzitter

Op grond van het voorgaande zijn de reclame-uitingen in strijd met artikel 2 aanhef lid 5 RCP.

De voorzitter beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken