a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2007/07.0094

Datum:

03-04-2007

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft een advertentie van Direct Home Shopping B.V. in ANBO Vizier van februari 2007 voor de computercursus Computer Vriendelijk van Direct Home Shopping, waarin onder meer het volgende staat: “Het kost u ongeveer 2 – 3 uur van het begin tot het eind”.

De klacht

Het is niet mogelijk om binnen 2 – 3 uur alles onder de knie te krijgen wat er in de uiting wordt opgesomd. Daarom vindt klager de uiting misleidend.

Het verweer

In 2 – 3 uur heeft men inzicht in de gehele cursus om daarna te kiezen welke onderdelen men wil gaan leren. Ieder weldenkend mens zal begrijpen dat het niet mogelijk is om binnen 2 – 3 uur een volledige computercursus te volgen, maar wel afzonderlijke onderdelen. In de uiting staat dan ook dat men wordt uitgenodigd om de cursus een maand te proberen.

De repliek

Hetgeen adverteerder in het verweer stelt, staat niet in de uiting. Er staat: “Het kost u ongeveer 2 – 3 uur van het begin tot het eind”. Dit wordt gevolgd door een opsomming van wat men allemaal in die 2 – 3 uur leert. Er staat niet dat de 2-3 uur slaat op de afzonderlijke onderdelen.

Het oordeel van de Commissie

In de uiting staat ten aanzien van de cursus Computer Vriendelijk “Het kost u ongeveer 2 – 3 uur van het begin tot het eind”. Vlak daaronder staat: “… en dit is wat u allemaal leert” gevolgd door een opsomming waarin onder meer staat “hoe u zich moet bewegen door Windows, net als een professional”, “Dan leert u ook om Internet te gebruiken (…) hoe u e-mail verstuurt en ontvangt” en “U leert hoe u bestanden kunt aanmaken”, “U leert de beginselen van desktop-publishing” en “en veel, veel meer”.
Adverteerder heeft erkend dat het niet mogelijk is om binnen 2 – 3 uur een volledige computercursus te volgen. Het is volgens adverteerder wel mogelijk om binnen die tijd een onderdeel te volgen. In de uiting staat echter niet dat men per onderdeel 2 – 3 uur nodig heeft maar er staat dat men in 2 – 3 uur een lijst aan computervaardigheden leert. Dit is echter niet mogelijk. Gelet op het vorenstaande acht de Commissie de uiting misleidend.

De beslissing

Op grond van het vorenstaande acht de Commissie de uiting in strijd met artikel 7 van de Nederlandse Reclame Code. Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.


Regeling:

artikel 7 NRC

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken