a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2007/07.0178

Datum:

21-05-2007

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft de website www.planet.nl van Koninklijke KPN N.V., waarop een ADSL standaard abonnement wordt aangeboden met onder meer “Gratis wireless modem (t.w.v. € 159,-)”.

De klacht

Klager bestelde on-line een ADSL abonnement en kreeg enkele dagen later een brief van adverteerder waarin deze hem verzocht € 159,- te betalen voor de modem. Dit bedrag zou later worden terugbetaald maar 10 weken later is het nog steeds niet terugbetaald. In feite heeft adverteerder een rentevrije lening verstrekt hetgeen niet strookt met de aanduiding “gratis”. Om die reden vindt klager de uiting misleidend.

Het verweer

Onderaan de uiting staat “klik hier voor de actievoorwaarden” waarin staat dat de modem door KPN rekening wordt gebracht en vervolgens door Planet Internet wordt vergoed aan de klant.

De repliek

Er staat in de uiting “gratis” terwijl in werkelijkheid sprake is van een rentevrije lening. De aanduiding “gratis” is aldus misleidend omtrent de prijs.
Ook is de uiting niet zo duidelijk en volledig mogelijk, omdat elders staat wat adverteerder bedoelt met “gratis”.

De dupliek

Het bedrag is inmiddels terugbetaald aan klager.
Omdat de kosten van de modem volledig worden terugbetaald, is deze wel gratis.

Het oordeel van de Commissie

In het begin van de uiting staat: “Gratis wireless modem (t.w.v. € 159,-)”, zonder dat daarbij een voorbehoud wordt gemaakt. Pas na het plaatsen van een bestelling wordt de klant er op gewezen dat € 159,- voor de modem dient te worden betaald en dat dit bedrag later zal worden terugbetaald.
Gelet hierop acht de Commissie de aanduiding “Gratis wireless modem (t.w.v. € 159,-)” te absoluut en daardoor misleidend. Dat het voorbehoud is te vinden in de actievoorwaarden, doet aan dit oordeel niet af.

De beslissing

Op grond van het vorenstaande acht de Commissie de uiting in strijd met artikel 7 van de Nederlandse Reclame Code. Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.


Regeling:

artikel 7 NRC

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken