a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2007/07.0272

Datum:

12-07-2007

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft de website-pagina op www.upc.nl van UPC Nederland B.V., waarop ten aanzien van de aanbieding voor het pakket chello easy + telefonie onder meer staat: “Het enige wat u nodig hebt is een modem. En die wordt gratis geleverd bij het installatiepakket”.

De klacht

Indien men via de website het chello easy + telefonie pakket bestelt, komt men er pas bij ontvangst van de factuur achter dat € 45,- borg voor het modem betaald dient te worden. Omdat in de uiting staat dat het modem gratis is, acht klager deze misleidend.

Adverteerder heeft zich op het standpunt gesteld dat op de website staat dat een borg van € 45,- dient te worden betaald. Echter iemand die nog geen internet heeft, kan hiervan geen kennis nemen. Bovendien mag men toch uitgaan van de tekst die bij de aanbieding staat, namelijk dat het modem gratis is.

Het verweer

Op de website, in het onderdeel ‘tarieven’ staat ondubbelzinnig dat een waarborgsom van € 45,- dient te worden betaald. De button ‘tarieven’ verschijnt direct nadat men heeft gekozen voor ‘Totaalpakketten’ terwijl men voor het tabblad ‘wat heb ik nodig’ -waar de mededeling staat dat het modem gratis is- nog twee maal moet doorklikken.

Het modem is daadwerkelijk gratis, omdat de borg bij beëindiging van het abonnement weer wordt terugbetaald.

Het argument dat iemand die geen internet heeft, geen kennis kan nemen van de tariefinformatie op de website, gaat niet op, omdat de uiting zelf op het internet staat.

De repliek

Adverteerder heeft de website inmiddels veranderd. De borg wordt nu wel vermeld. Hoeveel er in de oude website doorgeklikt dient te worden, kan klager niet meer nagaan.

Het oordeel van de Commissie

In de uiting staat: “Het enige wat u nodig hebt is een modem. En die wordt gratis geleverd bij het installatiepakket”. Er is echter een belangrijke voorwaarde, namelijk dat een borg van € 45,- voor het modem dient te worden betaald en deze voorwaarde wordt daarbij niet vermeld. Gelet op het vorenstaande acht de Commissie de uiting niet zo volledig mogelijk en daardoor misleidend. Dat elders op websites, in het onderdeel ‘tarieven’, deze informatie wel zou worden gegeven, doet aan dit oordeel niet af, omdat de uiting ook zonder dat het onderdeel ‘tarieven’ moet worden geraadpleegd, voldoende duidelijk moet zijn.

De beslissing

Op grond van het vorenstaande acht de Commissie de uiting in strijd met artikel 7 van de Nederlandse Reclame Code. Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.


Regeling:

artikel 7 NRC

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken