a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2007/07.0279

Datum:

12-07-2007

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft een e-mail van Apple, waarin ten aanzien van het product Apple TV onder meer staat: “Je kunt nu genieten van video’s, muziek en podcasts uit je iTunes-bibliotheek én van je foto’s en filmtrailers”.

De klacht

Apple TV is op dit moment alleen geschikt voor het afspelen van foto’s en muziek. Video-clips en films zijn niet te koop via de iTunes store voor Nederlandse consumenten. Voorts is Apple TV primair bedoeld om complete films af te spelen, niet filmtrailers. Omdat er meer wordt beloofd dan er kan, acht klager de uiting misleidend en voorts zodanig dat het vertouwen in de reclame wordt geschaad.

Het verweer

Met Apple TV kan de gebruiker draadloos film, muziek, foto’s en podcasts vanaf een iTunes-bibliotheek afspelen op een breedbeeld televisie. De uiting wekt niet de indruk dat de iTunes store films zou verkopen. In de uiting staat onder de kop “Wat kan ik allemaal bekijken met Apple TV” dat videoclips, podcasts en muziek uit de iTunes-bibliotheek kunnen worden afgespeeld.
Onder “videoclips” wordt verstaan video podcasts en homevideo’s.
In een persbericht van 9 januari 2007 en op de website www.apple.com wordt expliciet vermeld dat televisieprogramma’s en speelfilms alleen verkrijgbaar zijn in de VS.
Met betrekking tot filmtrailers begrijpt adverteerder de klacht niet.

De repliek

Klager is een fan van Apple producten en zal Apple TV gaan gebruiken zodra de juiste ‘content’ beschikbaar is. Op dit moment is geen ‘content’ beschikbaar waar het apparaat voor is gemaakt. Adverteerder moet dit laatste in uitingen duidelijk maken. Omdat adverteerder dit niet doet, is de uiting misleidend.

De dupliek

In Nederland worden via de iTunes Store momenteel geen televisie-programma’s en films aangeboden. De uiting bevat dan ook geen reclame voor televisieprogramma’s en films maar vermeldt dat video’s, muziek, foto’s en podcasts uit de iTunes bibliotheek van de klant kunnen worden afgespeeld op een televisie door middel van Apple TV.
Klager interpreteert ‘videoclips’ ten onrechte als muziekvideo’s. “Videoclips” is een algemeen gebruikt woord voor video fragmenten wat zowel muziekvideo’s als home video’s en video podcasts kunnen zijn.
Er is een enorm aanbod aan podcasts op het internet die in de iTunes bibliotheek kunnen worden opgeslagen.

Het oordeel van de Commissie

Naar adverteerder heeft bevestigd, worden momenteel in Nederland via de iTunes Store geen televisie-programma’s en films aangeboden. Volgens de uiting kan men nu “genieten van video’s, muziek en podcasts uit je iTunes-bibliotheek én van je foto’s en filmtrailers”. Verder in de uiting staat dat “je videoclips, podcasts en muziek uit je iTunes-bibliotheek” kunt afspelen en “zelfgemaakte video’s en filmtrailers van Apple.com” kunt bekijken. In de uiting staat niet, noch wordt naar het oordeel van de Commissie gesuggereerd, dat televisie-programma’s, films of muziekvideo’s afgespeeld kunnen worden. Dat Apple TV hiertoe technisch gezien wel in staat is, maar de betreffende producten (nog) niet in Nederland verkrijgbaar zijn, doet aan dit oordeel niet af.

De beslissing

De Commissie wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken