a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2007/07.0300

Datum:

18-07-2007

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft de televisiereclame van Fortis Bank (Nederland) N.V., waarin zij wijst op het feit dat de spaarrente bij hem hoog is.
Daarin vraagt een dame, die bij één van adverteerders vestigingen naar binnen is gegaan, aan een medewerker “Hoe hoog is hier de spaarrente?”.
De voice over luidt vervolgens: “Jaah … die spaarrente bij Fortis Bank is nu flink hoog!”
De medewerker neemt de dame apart en fluistert haar iets in het oor, waarna zij uitroept: “Zo hoog?!”.
Tot slot wordt gezegd en verschijnt tevens in beeld: “Kijk op www.fortis.nl of bel 0900-8178”.

De klacht

Toen klager een spaarrekening wilde openen bleek dat alleen mogelijk als hij bij adverteerder ook een betaalrekening had lopen. Bovendien is de rente niet zo hoog als in de uiting wordt gesteld. Bij een flex spaarrekening krijgt men alleen 0,7%, aldus klager.

Het verweer

Doel van de uiting is om mensen te bewegen de website te gaan bekijken, waarop de E-KwartaalSpaar-rekening centraal staat. Dit is een internetspaarrekening en om geld te kunnen storten en opnemen is het noodzakelijk dat men beschikt over Online Banking, hetgeen gekoppeld is aan een betaalrekening. Afgezien van deze E-KwartaalSpaar-rekening zijn er andere rekeningen waarvoor men geen betaalrekening hoeft te hebben. De rentevergoedingen op alle spaarrekeningen zijn concurrerend met andere spaarrekeningen.
De kwalificatie “hoog” was gekoppeld aan de E-KwartaalSpaar-rekening en deze rekening gaf op dat moment de hoogste rente ten opzichte van vergelijkbare spaarrekeningen.

Het oordeel van de Commissie

In de uiting wordt geen concrete spaarrekening aangeprezen en uit de reactie van de dame kan alleen worden afgeleid dat zij de haar ingefluisterde rente hoog vindt, maar valt niet op te maken wat haar wordt gezegd. Onder deze omstandigheden kan niet worden geoordeeld dat vermeld had moeten worden dat voor het openen van één van de spaarrekeningen, te weten de E-KwartaalSpaar-rekening, voorwaarde is dat men een betaalrekening heeft dan wel opent.
Voorts overweegt de Commissie dat de kwalificatie “hoog” subjectief is en in de uiting niet gerelateerd is aan een concrete spaarrekening of een bepaald rentepercentage.
Gelet op het vorenstaande acht de Commissie de klacht ongegrond.

De beslissing

De Commissie wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken