a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2007/07.0301

Datum:

11-07-2007

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft een folder van Versatel Nederland B.V. die gevoegd was bij klagers telefoonrekening.
In deze folder wordt onder de aanhef “Tele2 afkickweken. Stop met teveel betalen!” het product “Tele2 Compleet” aangeprezen.

De klacht

In de folder wordt een internetaanbieding aangeboden met een snelheid van meer dan 4 Mb/s tot maximaal 20 Mb/s. Klager krijgt, aldus de uiting, tot en met 31 mei de gelegenheid te profiteren van deze verhoogde snelheid. Toen klager zich aanmeldde, werd hem meegedeeld dat op zijn postcode de dienst niet geleverd kan worden.
In de uiting wordt ten aanzien van het aanbod geen enkel voorbehoud gemaakt. Adverteerder heeft deze uiting geadresseerd, samen met een rekening, aan klager toegestuurd terwijl hij wist dat hij op deze postcode het aanbod niet kon waarmaken.

Het verweer

De folder maakt deel uit van een algemene mailing van Tele2 die als onderdeel van een landelijke campagne aan alle klanten van Tele2 is gestuurd. Kenmerkend voor een algemene mailing is dat deze niet op iedereen van toepassing hoeft te zijn.
Voorts blijkt uit de inhoud duidelijk voor wie de boodschap is bestemd, namelijk voor diegenen die een ADSL internet en telefonie abonnement hebben. Gevraagd wordt immers wat betaald wordt voor het huidige ADSL-abonnement. Wie geen ADSL abonnement heeft, bijvoorbeeld omdat dit niet op zijn postcode leverbaar is, zal zich door deze vraag niet aangesproken voelen.
Bovendien is algemeen bekend dat ADSL internet niet overal in Nederland leverbaar is. Daarom dient altijd eerst een postcodecheck te worden uitgevoerd. Klager, die al eerder had getracht ADSL te bestellen, had kunnen weten dat aan dit aanbod het voorbehoud van beschikbaarheid is gekoppeld.

De repliek

Klager handhaaft zijn bezwaar en licht dit nader toe.

Het oordeel van de Commissie

Aangezien de uiting zich bevond in een aan klager geadresseerde brief en daarin niet staat dat de postcodecheck gedaan moet worden om de weten of het aangeprezen product ook leverbaar is, wordt de indruk gewekt dat klager van het aanbod gebruik kan maken. Klager wist weliswaar dat hij tot nu toe geen gebruik kon maken van ADSL, maar bij gebreke van enig voorbehoud werd door de aan hem geadresseerde en van een postcode voorziene brief met het bewuste aanbod, ten onrechte bij hem de indruk gewekt dat hij mogelijk wel van het aanbod gebruik zou kunnen maken.
De in de uiting gestelde vraag naar wat de geadresseerde nu betaalt, is geen althans een onvoldoende indicatie voor het feit dat de uiting niet bestemd is voor diegenen die (nog) geen ADSL internet en telefonie abonnement hebben.

De beslissing

Op grond van het vorenstaande acht de Commissie de uiting in strijd met artikel 7 van de Nederlandse Reclame Code en beveelt zij adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.


Regeling:

artikel 7 NRC

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken