a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2007/07.0302

Datum:

18-07-2007

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft de navolgende uitingen voor Hartevelt jenever in het Visblad, aflevering 33 van het meinummer 2007, een uitgave van Sportvisserij Nederland:
a. een paginagrote advertentie voor “Hartevelt mixed drink, jonge jenever cola” en
b. een advertentie met de aanhef ‘Mannûh’ opgelet.

De klacht

De onderhavige uitgave van het Visblad wordt niet alleen gestuurd aan abonnees maar aan iedere sportvisser met een vispas. Het blad is bestemd voor jong en oud, man en vrouw en is voorzien van een vaste, twee pagina’s beslaande kinderrubriek.
Doelgroep van dit soort breezerachtige alcoholhoudende drankjes is de jeugd. Dit blijkt ook uit teksten als ”Mannûh, binnenhalûh!”, “Mannen onder elkaar, “edele vissport” en “wat heb ik nou weer aan m’n hengel hangûh”
De onder b bedoelde uiting bevat een verwijzing naar internetspelletjes en quizjes, die zo simpel zijn dat ze niet voor volwassenen bedoeld kunnen zijn en daarbij is een fles Hartevelt jenever afgebeeld. Bovendien oefenen internetspelletjes een grote aantrekkingskracht uit op de jeugd. Geadviseerd wordt dit drankje aan de waterkant te drinken, dus tijdens het sportvissen.
Gezien het intensieve karakter van het jeugdbeleid van Het Visblad en het feit dat het hier om een sportieve activiteit gaat, passen deze reclame-uitingen niet in dit blad.
Op grond van het vorenstaande acht klager de uitingen in strijd met de artikelen 3 lid 1, 6 lid 4, 10, 12 en 24 van de Reclamecode voor Alcoholhoudende Dranken (RVA).

Het verweer

Adverteerder heeft het volgende verweer gevoerd. Doelgroep van de onderhavige drank zijn volwassen mannen tussen 35 en 50 jaar en al jaren lang is het op volwassen mannen gerichte communicatiethema: “Mannûh, (…)”.
Het blad is bestemd voor volwassenen. Het heeft geen bereik dat voor meer dan 25% bestaat uit minderjarigen en staat niet op de lijst van jeugdtijdschriften waarin alcoholreclame is verboden. Het blad is gestuurd naar iedereen die een visakte heeft en het aantal minderjarigen met een visakte is aanzienlijk minder dan 25% van het verspreide bereik en ligt rond de 10%. De titel Viskidzz maakt niet dat het blad gericht is op minderjarigen en voor meer dan 25% door minderjarigen wordt gelezen. De uitingen zijn derhalve niet in strijd met artikel 21 RVA.
In de uitingen wordt geen alcoholpercentage genoemd zodat ook niet van verwarring sprake is. Niet wordt gesuggereerd dat de consumptie van de drank de sportprestatie positief beïnvloed. Evenmin is sprake van strijd met artikel 12 RVA.
Voorts is de oproep om de website www.mannenonderelkaar.nl te bezoeken niet specifiek gericht op minderjarigen.

Het oordeel van de Commissie

De Commissie heeft met betrekking tot de verschillende bezwaren c.q. de artikelen waarmee de uitingen in strijd zouden zijn het volgende overwogen.

Artikel 3 lid 1 RVA : Uit de uitingen blijkt duidelijk dat de aangeprezen Hartevelt mixed drink een alcoholhoudende drank is. Er wordt evenwel geen alcoholpercentage vermeld zodat geen verwarring wordt gewekt over het alcoholhoudend karakter of het alcoholpercentage van de drank.

Artikel 6 lid 4: Niets in de uitingen wijst erop dat de consumptie van Hartevelt jenever de sportieve prestatie van de visser positief zou beïnvloeden.

Artikel 10: Van de uitingen kan niet worden geoordeeld dat deze zich specifiek richten tot minderjarigen. Tekst en opmaak zijn niet van dien aard dat de uitingen een attractiewaarde zouden hebben voor minderjarigen die aanmerkelijk uitstijgt boven die welke zij hebben voor volwassenen. Voorts heeft adverteerder aannemelijk gemaakt dat Het Visblad geen publiek bereikt dat voor meer dan 25% uit minderjarigen bestaat. Dat er ook minderjarigen zijn die het Visblad in handen krijgen, doet daar niet aan af.

Artikel 12: Tekenen van volwassenheid dan wel onvolwassenheid die het gevolg zouden zijn van de consumptie van de alcoholhoudende drank dan wel van het zich onthouden daarvan, bevatten de uitingen niet.

Artikel 24: Ook van de spelletjes die men op de website www.mannenonderelkaar.nl kan spelen, kan niet worden geoordeeld dat deze specifiek voor minderjarigen zijn.

De beslissing

De Commissie wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken