a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2007/07.0436

Datum:

24-09-2007

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft een geadresseerde reclame van BankGiro Loterij, waarin klager wordt medegedeeld dat op het laatste cijfer van zijn rekeningnummer een prijs is gevallen, namelijk “een gewonnen speelkans” en waarin staat: “Iedere maand ruim 200.000 prijzen” en “Kijk op www.bankgiroloterij.nl voor een overzicht van alle prijzen”.

De klacht

Er staat: “ruim 200.00 prijzen”. Klagers prijs wordt echter niet uitgekeerd maar wordt ingezet bij de volgende loterij. Hier is klager het niet mee eens.

Het verweer

Het prijzenpakket bestaat uit grote en kleine prijzen, geldprijzen en prijzen in natura. De gewonnen speelkans is één van de prijzen en dit staat uitgewerkt in artikel 8 lid 3 van het deelnemersreglement. De slagzin “Iedere maand ruim 200.000 prijzen” verwijst naar de prijzen waarvan de gewonnen speelkans dus deel uitmaakt. Dit is niet misleidend.

De mondelinge behandeling

In de brief wordt klager op de hoogte gebracht van zijn prijs. Adverteerder bestrijdt dat sprake is van een openbare aanprijzing. De brief wordt aan velen gestuurd.

Bij aanmelding via het internet wordt de consument op het deelnemersreglement geattendeerd en bij aanmelding per bon wordt de consument er op gewezen dat een kopie van het deelnemersreglement kan worden opgevraagd.
Dat de gewonnen speelkans sinds begin 2007 deel uitmaakt van het prijzenpakket, is overigens te zien in diverse uitingen op onder meer internet en in dagbladen.

Het oordeel van de Commissie

Er is sprake van een standaard brief waarin, naast het bericht over de gewonnen prijs, de BankGiroLoterij wordt aangeprezen. Om die reden is sprake van een openbare aanprijzing.

De Commissie wijst de klacht af, omdat het voor de gemiddelde consument duidelijk zal zijn dat een speelkans ter waarde van € 6,75 een prijs is. De uiting is aldus niet misleidend.

De beslissing


De Commissie wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken