a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2007/07.0447

Datum:

14-09-2007

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft een advertentie van Koninklijke KPN N.V., waarin onder meer staat: “TV kijken met Digitenne van KPN. Eerste tuner gratis, tweede met zonnesteekkorting” en de website www.kpn.com waarop staat: “1e digitale ontvanger is gratis. Nu zonnesteekkorting op de 2e digitale ontvanger!”.

De klacht

Klager had zijn eerste ontvanger al een tijdje en wilde een tweede met zonnesteekkorting. Volgens een Primafoon-medewerker geldt de korting alleen als men de eerste en tweede ontvanger en een abonnement neemt. Omdat deze voorwaarde niet in de uiting staat, vindt klager de uiting misleidend.

Het verweer

De uiting is erop gericht om nieuwe Digitenne abonnees te werven. Boven de advertentietekst staat dikgedrukt “Digitenne” met daaronder de beschrijving van Digitenne. De korting wordt aangeboden als onderdeel van het Digitenne aanbod. Uit de tekst van de uiting blijkt dus duidelijk dat de korting alleen geldt indien tegelijkertijd een nieuw contract voor Digitenne wordt afgesloten. Dit staat ook in de actievoorwaarden waarop de klant wordt gewezen indien hij zijn bestelling via internet plaatst. Primafoon medewerkers communiceren de actievoorwaarden aan klanten.

De mondelinge behandeling

Klager vindt dat niet duidelijk in de uiting staat dat de korting wordt aangeboden als onderdeel van het Digitenne aanbod. Dit zou wel duidelijk zijn geweest indien bijvoorbeeld “alleen in combinatie met een abonnement” bij het aanbod zou hebben gestaan.
Klager heeft geen actievoorwaarden gezien. Op de website wordt niet verwezen naar de actievoorwaarden.

Het oordeel van de Commissie

In de uitingen wordt televisie kijken met Digitenne aangeprezen. Daarbij staat dat de eerste ontvanger gratis is en de tweede met zonnesteekkorting kan worden verkregen. De Commissie acht het voldoende duidelijk dat de korting wordt aangeboden als onderdeel van het Digitenne-aanbod en dat het aanbod niet inhoudt dat een losse ontvanger met zonnesteekkorting kan worden gekocht. De actievoorwaarden zijn hierbij verder niet van belang.

De beslissing


De Commissie wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken