a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2007/07.0464

Datum:

29-10-2007

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft een televisiereclame van Versatel Nederland B.V., h.o.d.n. Tele2, waarin een vrijend stel wordt getoond. Gezegd wordt: “Ook zo verslaafd aan je mobieltje? Dan bel je zeker vaak buiten je bundel. En dat kan nu een stuk voordeliger”. Ondertussen is te zien dat beiden tijdens het vrijen even naar hun mobieltje kijken omdat er een bericht binnenkomt en er vervolgens naar reiken. Vervolgens wordt een mobieltje dat bij het aanbod is inbegrepen getoond, waarop beelden van de vrijpartij te zien zijn.

De klacht

De uiting suggereert dat je een vrijpartij op een mobieltje mag opnemen zonder toestemming van de ander. In werkelijkheid gebeurt dit als één van beide partijen dit niet weet en wordt het filmpje vervolgens op het internet gezet, zonder dat hier iets aan gedaan kan worden. Meisjes die dit is overkomen, zijn voor lange tijd beschadigd. Klager weet niet precies met welk artikel de uiting in strijd is, maar vermoedt dat een artikel van de Kinder- en Jeugdreclamecode is overtreden.

Het verweer

Klager geeft niet aan in strijd met welk artikel de uiting zou zijn.
In de uiting worden geen minderjarigen getoond en nergens blijkt uit dat deze specifiek op de jeugd zou zijn gericht.
Dat de uiting zou aanzetten tot het opnemen van vrijpartijen, laat staan voor publicatie op internet, bestrijdt adverteerder. Overigens geldt in zijn algemeenheid een vrijheid voor consumenten om te filmen wat zij willen.

Het oordeel van de Commissie

De Commissie leest de klacht aldus dat klager de uiting in strijd met de goede smaak en het fatsoen acht, omdat de uiting de jeugd de indruk geeft dat het zonder toestemming van de ander met je mobieltje filmen van een vrijpartij is toegestaan.

Uit de uiting blijkt niet dat de vrijpartij ongemerkt en zonder toestemming zou zijn gefilmd of dat het zou zijn toegestaan om zonder toestemming van de ander met je mobieltje een vrijpartij te filmen,. Er wordt in de uiting niet gefilmd. In de uiting wordt slechts getoond dat het stel ook tijdens het vrijen niet zonder het mobieltje kan. Beiden reiken immers, zelf tijdens het vrijen naar hun mobieltje wanneer er een bericht binnenkomt.

De beslissing


De Commissie wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken