a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2007/07.0493

Datum:

17-10-2007

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft een in de reclamefolder van Metro Cash & Carry Nederland B.V. als winstpakker voor € 114,00 excl. BTW aangeboden “Tamron 18-200 mm zoomlens”.

De klacht

De lens bleek niet voor € 114,- excl. BTW verkrijgbaar. De reden daarvan was dat de lens verkeerd was geprijsd. Aangezien de lens als winstpakker werd aangeprezen mocht klager verwachten dat de prijs correct was. In de winkel waren ook geen borden waaruit bleek dat er sprake was van een fout. Eerst bij de kassa werd dit meegedeeld.

Het verweer

De prijzen van de twee in de advertentie aangeboden lenzen zijn verwisseld. De afbeeldingen en de omschrijvingen kloppen. Hier is sprake van een evidente zetfout. Dit had klager uit de omschrijving kunnen opmaken. Zodra de fout bekend was, zijn er borden bij de lenzen geplaatst.

De repliek

Klager handhaaft zijn bezwaar en deelt mee dat hij als hobbyist op zoek was naar een goedkope lens. Zo kwam klager uit bij deze winstpakker. Ook de aanbieding op internet is niet aangepast.

Het oordeel van de Commissie

Aangezien de Tamron zoomlens die in de folder voor € 114,- excl. BTW werd aangeboden niet voor dat bedrag verkrijgbaar was, acht de Commissie de advertentie misleidend. Adverteerder stelt zich op het standpunt dat hier sprake is van een zetfout doch nu de lens werd aangeboden als “winstpakker”, hetgeen erop duidt dat een artikel voor een zeer aantrekkelijke prijs wordt aangeboden, kan niet worden geoordeeld dat hier sprake is van een kennelijke zetfout. Ook de omschrijving geeft terzake onvoldoende duidelijkheid. Voorts bleef het aanbod, naar klager onweersproken heeft gesteld, op internet ongewijzigd.

De beslissing


Op grond van het vorenstaande acht de Commissie de uiting in strijd met artikel 7 van de Nederlandse Reclame Code en beveelt zij adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.


Regeling:

artikel 7 NRC

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken