a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2007/07.0497 I en II

Datum:

13-12-2007

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft foto’s van de autorally Parijs Dakar 2007 die staan op de website www.rtl.nl/dakar. De uitingen zijn van Altadis Belgium N.V. (hierna Altadis) en RTL Nederland B.V. (hierna RTL).

De klacht

De uiting is in strijd met het in artikel 5 lid 1 van de Tabakswet neergelegde reclame- en sponsorverbod aangezien op verschillende foto’s het logo van Gauloises zichtbaar is.

Het verweer

Altadis:
Altadis vervaardigt sigaretten van het merk Gauloises, waarvoor onder meer door sponsoring van deelnemers aan de Dakar-rally reclame wordt gemaakt. Dit gebeurt op zodanige wijze dat niet in strijd met de regelgeving inzake tabaksreclame wordt gehandeld. Dit neemt niet weg dat het kan gebeuren dat foto’s van door Gauloises gesponsorde deelnemers aan de Dakar-rally in Nederland openbaar worden gemaakt. De berichtgeving over de Dakar-rally 2007 werd in belangrijke mate door RTL verzorgd. Internet speelt daarbij een belangrijke rol en afbeeldingen van deelnemers maken deel uit van deze informatievoorziening. Bij nauwkeurige bestudering van de website was een auto te zien van het Franse team Jean-Louis Schlesser en van één of meer motorrijders van het Franse KTM-team. Aan het (weergeven van het) merk wordt geen bijzondere aandacht besteed. De foto’s kunnen niet worden aangemerkt als reclame-uitingen in de zin van artikel 1 van de Nederlandse Reclame Code (NRC). De foto’s dienen ter illustratie van de redactionele inhoud van de website. Altadis heeft geen enkele betrokkenheid gehad bij het feit dat deze afbeeldingen aan het Nederlandse publiek beschikbaar zijn gesteld en kan daar om die reden niet verantwoordelijk voor worden gehouden.

RTL:
De deelnemers aan het sportevenement Parijs-Dakar, alsmede het evenement zelf, worden gesponsord door Gauloises. Onder verwijzing naar de uitspraak van het College van Beroep van 30 mei 2007 (dossier 1461/07.0029) stelt RTL dat het erom gaat of de foto’s op de website een wervend karakter hebben voor tabaksproducten. Dat is -de uiting in zijn geheel bezien- niet het geval. Volgens de toelichting bij artikel 1 van de NRC is niet alleen de tekst van belang, maar ook de grootte, opmaak, kleurgebruik en dergelijke. Op de internetsite staan veel foto’s van het evenement en slechts op enkele daarvan staat het merk Gauloises. Bij het publiek bestaat niet de indruk dat de foto’s het oogmerk hebben om de verkoop van tabaksproducten te bevorderen. Dit is ook niet het doel. De foto’s dienen ter illustratie van de redactionele inhoud van de internetsite en zijn geen reclame in de zin van artikel 1 sub f van de Tabakswet.

De repliek

Klager handhaafde zijn standpunt en lichtte dit nader toe.

Mondelinge behandeling

Namens Altadis en RTL werd de zaak nader toegelicht en werden pleitaantekeningen overgelegd.

Het oordeel van de Commissie

De klacht richt zich tegen de foto’s van de Parijs Dakar rally 2007, die staan op www.rtl.nl/dakar. Dit is, naar klager niet heeft weersproken, een website van RTL waarop door RTL verslag wordt gedaan van deze rally, die door Altadis wordt gesponsord en in het buitenland plaatsvindt.
Gelet op het vorenstaande maken de foto’s deel uit van de redactionele verslaglegging van de rally. Dat er, in het kader van deze verslaglegging op de website ook enkele foto’s staan waarop de merknaam Gauloises zichtbaar is, betekent niet dat deze foto’s kunnen worden aangemerkt als reclame-uitingen voor Gauloises in de zin van artikel 1 sub f van de Tabakswet.

De Commissie heeft tot taak reclame-uitingen te toetsen aan de Nederlandse Reclame Code. Zij is niet bevoegd zich uit te laten over sponsoring, zonder dat er sprake is van een reclame-uiting waarin sponsoring tot uitdrukking wordt gebracht.

Gelet op het vorenstaande wordt als volgt beslist.

De beslissing

De Commissie wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken