a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2007/07.0523

Datum:

31-10-2007

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

De klacht

Klager maakt bezwaar tegen het feit dat de website www.malibulieuwefles/ van Pernod Ricard Nederland B.V., waarop reclame wordt gemaakt voor de alcoholhoudende drank Malibu, de wettelijke leeftijdsgrens voor de aankoop van deze drank niet is vermeld. Gelet hierop is reclame gemaakt in strijd met artikel 25 lid 1 van de Reclamecode voor Alcoholhoudende Dranken (RVA).

Het verweer

Adverteerder heeft –voor zover van belang voor deze zaak- bij brief van 9 oktober 2007 meegedeeld dat de slijter, die geacht mag worden ouder te zijn dan 18 jaar, de doelgroep was van de internetsite.
Adverteerder respecteert overigens de RVA en zal in het vervolg bij bedoelde communicatie de wettelijke leeftijdsgrens vermelden.

De voorzitter van de Code Commissie

De voorzitter heeft besloten gebruik te maken van zijn bevoegdheid neergelegd in artikel 12 lid 1 aanhef en onder c van het Reglement betreffende de Reclame Code Commissie en het College van Beroep, inhoudende dat de voorzitter een klacht kan toewijzen indien de voorzitter, ook na het gevoerde verweer, van oordeel is dat de klacht de Commissie aanleiding zal geven een onderhandse aanbeveling te doen.

Adverteerder heeft niet weersproken dat de merknaam van de alcoholhoudende drank Malibu deel uitmaakt van de domeinnaam en dat de wettelijke leeftijdsgrens voor de aankoop van deze drank niet op de internetsite is vermeld.
Gelet op het vorenstaande is het bepaalde in artikel 25 lid 1
van de RVA overtreden, ingevolge welke bepaling internetsites waarvan de merknaam van de alcoholhoudende drank ook deel uitmaakt van de domeinnaam een duidelijk zichtbare vermelding dienen te bevatten van de wettelijke leeftijdsgrens voor de aankoop van die drank.

De voorzitter beslist als volgt:
Adverteerder heeft het bepaalde in artikel 25 lid 1 van de RVA overtreden en de voorzitter beveelt adverteerder aan om voortaan niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.


Regeling:

artikel 25.1 RvA

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken