a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2007/07.0556

Datum:

06-12-2007

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft een televisiereclame BBeyond BV h.o.d.n. Alice, waarin wordt gezegd dat men voor € 29,90 per maand onder andere supersnel internet tot 20 Mb (uitgesproken als: “m.b.”) per maand krijgt.
In beeld staat: “supersnel internet tot 20 Mb”.

De klacht

Snelheden tot 20 mb zou 160 mb/s betekenen en dat is niet haalbaar.

Het verweer

Er is sprake van een misverstand. Klager verwart de begrippen Megabyte (MB) en Megabit (Mb). Omdat het bij de datatransportsnelheid van de bits altijd gaat om de snelheid per seconde en nooit om bijvoorbeeld het aantal getransporteerde bits per uur, minuut of etmaal, wordt de toevoeging “ps” of “/s” uit marketingoverwegingen vaak weggelaten. Adverteerder biedt datatransportsnelheden aan tot 20 Megabits per seconde. Van misleiding is dus geen sprake.
Om onduidelijkheid te voorkomen zal waar nu “tot 20 Mb” staat, dit in alle uitingen worden gewijzigd in “tot 20 Mbit/s”.

Het oordeel van de Commissie

Adverteerder heeft naar het oordeel van de Commissie voldoende aannemelijk gemaakt dat “Mb” de gebruikelijke afkorting is van het aantal Megabits per seconde. Naar klager niet heeft weersproken gaat het hier nooit om de datatransportsnelheid per een andere tijdseenheid.

De beslissing


De Commissie wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken