a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2008/07.0602

Datum:

02-01-2008

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft een televisiecommercial van KPN voor Digitenne. In de commercial zijn verschillende mensen in huis en op straat te zien die een televisietoestel met beeld boven hun hoofd houden, terwijl het volgende wordt gezegd:
Man: “Aansluiten van Digitenne was hartstikke makkelijk.”
Familie: “We konden al na 10 minuten kijken.”
Man: “Digitenne heeft een superbeeld en -geluid.”
Vrouw: “En lekker goedkoop.”
Voice-over: “Digitenne. Digitaal tv kijken voor maar 6,95 per maand. Probeer het nu een maand gratis. Internetten, bellen, tv-kijken – KPN sluit je aan.”

De klacht

In de commercial wordt de indruk gewekt dat je overal en zonder toebehoren alle televisiezenders kunt ontvangen. Dit is onjuist en misleidend. Om digitale tv te kunnen ontvangen, zijn een digitale ontvanger nodig (gevoed door 230 volt) en een antenne. Het is niet mogelijk om, zoals in de commercial, met een tv boven je hoofd te lopen en beeld te ontvangen zonder dat het toestel door middel van een kabel gevoed wordt. Met Digitenne kunnen niet alle televisiezenders worden ontvangen. Naar aanleiding van een klacht over de slechte ontvangst met Digitenne is klager door medewerkers van KPN van het kastje naar de muur gestuurd.

Het verweer

In de commercial wordt niet gesteld dat je met Digitenne alle televisiezenders zou kunnen ontvangen. In een tweede commercial voor Digitenne wordt zelfs uitdrukkelijk gezegd: “Wij willen niet betalen voor zenders die wij toch niet kijken” en “23 zenders is meer dan genoeg”.
Digitenne onderscheidt zich van kabeltelevisie doordat bij digitale tv het signaal via de ether wordt verspreid. Daardoor is de consument voor het tv-signaal niet – zoals bij kabeltelevisie – gebonden aan de locatie van de toegang tot het kabelsignaal in zijn huis.

Het is zo vanzelfsprekend dat het televisietoestel zelf en de digitale ontvanger en de antenne stroom nodig hebben, dat het niet nodig is een elektriciteitssnoer (of aggregator of accu) in beeld te tonen. Het boven het hoofd tillen van de televisietoestellen is een vorm van overdrijving die eigen is aan reclame.
De afhandeling van een door klager ingediende klacht over de slechte ontvangst met Digitenne is een individuele kwestie die niets met de inhoud van de televisiecommercial te maken heeft.

Het oordeel van de Commissie

In de bestreden commercial wordt niet gesteld of gesuggereerd dat met Digitenne alle televisiezenders zouden kunnen worden ontvangen.
Door het tonen van mensen, binnen en buiten het huis, die een televisie met beeld boven hun hoofd tillen, wordt benadrukt dat je met Digitenne, anders dan met kabeltelevisie, voor de ontvangst niet gebonden bent aan een vaste locatie in huis. Naar het oordeel van de Commissie is hierbij geen sprake van misleiding of onjuiste informatie. Dat het in werkelijkheid niet (goed) mogelijk is televisietoestellen met beeld op deze wijze boven het hoofd te houden, doet aan dit oordeel niet af, nu hierbij sprake is van een vorm van overdrijving die eigen is aan reclame. De Commissie acht het niet in beeld tonen van een elektriciteitssnoer evenmin misleidend, omdat het voor de gemiddelde consument duidelijk is dat het niet mogelijk is televisie te kijken zonder stroomaansluiting.

De Commissie onthoudt zich van een beoordeling van de (behandeling van de) door klager bij adverteerder gedeponeerde klacht over de slechte ontvangst met Digitenne, nu deze klacht geen betrekking heeft op de inhoud van de aan de Commissie voorgelegde commercial.

De beslissing

Gelet op het vorenstaande wijst de Commissie de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken