a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2008/07.0632 I en II

Datum:

23-01-2008

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft de volgende van Wizz Mobile Interactive BV aen Totally Hosted vof afkomstige uitingen:
a. Een Google-ad op de website www.meidenstart.nl waarop staat: “Gratis Ringtones Top 100.
Download de vetste ringtones nu gratis en direct op je mobiel”.
b. De website www.beltonen.net die verschijnt indien men op de Google-ad klikt en waarop onder andere staat: “ZOEK IN ONZE GRATIS BELTONEN DATABASE” en “GRATIS BELTONEN TOP 100”. Links staat: “Hoe werkt het? Het is heel simpel, kies je favoriete ringtone, vul je mobiele nummer in en klik op verstuur. Volg de instructies op de volgende pagina en je hebt je GRATIS ringtone meteen op je mobiel.” Wanneer men op een ringtone klikt, verschijnt de bestelpagina met in grote letters het woord “GRATIS*”, de titel van de gekozen ringtone, “Vul je nummer in” en “Klik op verstuur”. Onderaan de bestelpagina staat het woord “disclaimer” en indien men hierop klikt verschijnt een venster afkomstig van www.mobqo.nl met informatie over de abonnementsdienst die wordt aangegaan.

De klacht

Op de Google-ad staat: “Gratis Ringtones Top 100”. Wanneer men op de Google-ad klikt, verschijnt een pagina van de website www.beltonen.net waarop een lijst met te downloaden ringtones staat. Wanneer men op een ringtone klikt, verschijnt de bestelpagina en indien men daarop naar beneden scrollt, verschijnt het woord “disclaimer”. Indien men daarop klikt, verschijnt een venster afkomstig van www.mobqo.nl met daarop de informatie dat alleen de eerste ringtone gratis is, dat het een abonnementsdienst betreft en wat de kosten zijn etc. Deze tekst is niet duidelijk omdat men om deze tekst te lezen, moet scrollen en op het woord “disclaimer” moet klikken en omdat deze niet goed leesbaar is door het kleine lettertype – vooral vergeleken met de opvallende tekstdelen daarboven -, het taalgebruik dat niet aansluit bij dat van jongeren en de kleurstelling van lichtgrijze letters op een witte achtergrond.
Wizz Mobile is houder van domeinnaam www.mobqo.nl.
Totally Hoster is houder domeinnaam www.beltonen.net.

Klager heeft, kort gezegd, de volgende bezwaren tegen de uitingen:

a. De uitingen zijn in strijd met artikel 2 van de Nederlandse Reclame Code, omdat deze in strijd met de waarheid zijn. De ringtones zijn immers niet gratis. Men krijgt een abonnement waarvan alleen de eerste tone gratis is.

b. De uitingen zijn in strijd met artikel 7 NRC omdat zij misleiden omtrent de prijs door de suggestie te wekken dat de ringtones gratis zijn. Dat sprake is van een gratis ringtone bij een abonnement waar wel degelijk kosten aan zijn verbonden, blijkt niet duidelijk. De uitingen dienen zo duidelijk en volledig mogelijk te zijn omtrent de gevolgen van het downloaden van een ringtone, vooral omdat de uitingen zijn gericht op jeugdigen. Ze zijn echter niet zo duidelijk en volledig mogelijk.

c. De uitingen zijn in strijd met artikel 1 van de Kinder- en Jeugdreclamecode (KJC). De Google-ad en de website www.meidenstart.nl zijn wat inhoud en lay-out betreft, gericht op kinderen en jongeren en in het bijzonder op meisjes. In de uitingen wordt het woord “gratis” in opvallende kleuren en in een groot lettertype op prominente plaatsen gebruikt. Het bestelproces is heel kort en bondig, met duidelijke instructies in een duidelijk leesbaar lettertype, terwijl kernelementen op een niet in het oog springende plaats in een klein moeilijk leesbaar lettertype staan en in een taal die niet aansluit bij die van jongeren.

d. De uitingen zijn in strijd met artikel 2 KJC, omdat deze profiteren van de onervarenheid en goedgelovigheid van jeugdigen. Gratis is gratis. Adverteerder mag niet verwachten dat een kind, gelokt door de aanprijzing “gratis”, zich realiseert dat er een abonnement wordt aangegaan.

e. De uitingen zijn in strijd met artikel 5 KJC, omdat een duidelijke, in één oogopslag waarneembare vermelding van het woord “reclame” of “advertentie” ontbreekt.

Klager verzoekt de Commissie om aan adverteerders een openbare aanbeveling te doen, gelet op het belang van de consument om kennis te kunnen nemen van de uitspraak, de preventieve werking die daarvan uitgaat ten aanzien van andere aanbieders op dit terrein en de politieke en maatschappelijke commotie die rondom dit onderwerp is geweest.

Het verweer van Wizz Mobile

Wizz Mobile heeft naar aanleiding van de klacht direct aanpassingen doorgevoerd en is bereid met klager de zaak verder te bespreken en eventuele verdere aanpassingen te verrichten. Gelet hierop is een openbare aanbeveling niet meer aan de orde.

De mondelinge behandeling

Partijen lichten hun standpunt nader toe.
Wizz Mobile erkent dat zijn diensten in de uiting worden aangeboden.

Het oordeel van de Commissie

Naar Wizz Mobile heeft erkend en Totally Hosted niet heeft weersproken, zijn adverteerders verantwoordelijk voor de bestreden uitingen.

De Commissie is van oordeel dat de website www.meidenstart.nl in ieder geval gedeeltelijk is gericht op kinderen. Gelet op de vormgeving en de inhoud van deze site is aannemelijk dat ook kinderen op deze website spelen. Omdat de Google-ad hiervan een deel uitmaakt, is de KJC hierop ook van toepassing. Artikel 5 KJC ziet op internet-uitingen gericht op kinderen. Of sprake is van een banner, een pop-up, een Google-ad of een andere op en/of via een website zichtbaar gemaakte reclame is niet van belang.
Aangezien de KJC op de Google-ad van toepassing is, is deze ook van toepassing op www.beltonen.net voor zover het de vensters betreft die worden bereikt via de Google-ad op www.meidenstart.nl, een website die gedeeltelijk op kinderen is gericht.
Volgens artikel 5 KJC dient de Google-ad een duidelijke vermelding van het woord “reclame” of “advertentie” te bevatten. Bij uitingen die kleiner zijn dan 150×50 pixels kan de afkorting “adv” worden gebruikt. Deze vermelding ontbreekt echter. Ook de openingspagina van www.beltonen.net dient het woord “reclame” of “advertentie” te bevatten met het oog op het geval dat deze wordt bereikt via een op kinderen gerichte website, omdat de Google-ad wellicht toch niet voldoende als reclame herkenbaar is en het de duidelijkheid voor kinderen tot en met 12 jaar ten goede komt indien ook de openingspagina zou zijn voorzien van de vermelding “reclame” of “advertentie”. Deze vermelding ontbreekt echter.

Reclame die geheel of gedeeltelijk tot kinderen is gericht, mag volgens artikel 1 KJC niets in woord, geluid of beeld bevatten waardoor kinderen op enigerlei wijze worden misleid over de mogelijkheid en eigenschappen van het aangeboden product. Rekening dient te worden gehouden met het bevattingsvermogen en het verwachtingspatroon van kinderen.
Door de vormgeving en de prominent en groot afgebeelde tekst: “Gratis Ringtones Top 100. Download de vetste ringtones nu gratis en direct op je mobiel”, “ZOEK IN ONZE GRATIS BELTONEN DATABASE”, “Hoe werkt het? Het is heel simpel, kies je favoriete ringtone, vul je mobiele nummer in en klik op verstuur. Volg de instructies op de volgende pagina en je hebt je GRATIS ringtone meteen op je mobiel.” en “GRATIS*”, “Vul je nummer in” en “Klik op verstuur”, wordt in de uitingen de indruk gewekt dat een gratis ringtone wordt aangeboden, terwijl in werkelijkheid een abonnementsdienst wordt aangeboden. Ook vallen door de hierboven genoemde elementen de asterisk en het onopvallend onder in beeld staande woord “disclaimer”, waaruit na aanklikken blijkt dat sprake is van een abonnement, nauwelijks op. Voorts is de disclaimer-tekst zelf onvoldoende duidelijk voor kinderen door het volwassen taalgebruik. Zeker kinderen tot en met 12 jaar zullen zich niet, althans onvoldoende, realiseren dat in feite een abonnementsdienst wordt aangeboden en wat deze kost. Gelet op het voorgaande acht de Commissie de uitingen in onderlinge samenhang beschouwd misleidend voor kinderen.

Reclame mag ingevolge artikel 7 NRC niet misleiden over onder meer de inhoud en de eigenschappen van hetgeen wordt aangeboden. Reclame dient zo duidelijk en volledig mogelijk te zijn. In de uitingen wordt op prominente wijze een gratis ringtone aangeboden en pas in de tekst in kleine letters in de disclaimer staat dat in feite een abonnementsdienst wordt aangeboden. Door de wijze waarop adverteerder zijn aanbieding presenteert, wordt aldus de indruk gewekt dat een gratis ringtone wordt aangeboden, terwijl in werkelijkheid een abonnementsdienst wordt aangeboden. Gelet op het voorgaande acht de Commissie de beide uitingen onduidelijk en onvolledig en daardoor misleidend, ook voor anderen dan kinderen.

De Commissie acht de uitingen ook in strijd met artikel 2 NRC, omdat de aanprijzing “Gratis Ringtones Top 100” en “GRATIS BELTONEN DATABASE” onwaar zijn, nu men bij het aangaan van een abonnement alleen de eerste en niet meer ringtones gratis ontvangt.

De uitingen berokkenen kinderen geen morele of fysieke schade in de zin van artikel 2 KJC. Dit onderdeel van de klacht wijst de Commissie af.

De Commissie ziet onvoldoende redenen om aan adverteerders, die voor de eerste keer een aanbeveling van de Commissie ontvangen, een openbare aanbeveling te doen.

De beslissing


Op grond van het vorenstaande acht de Commissie de uitingen in strijd met de artikelen 1 en 5 van de Kinder- en Jeugdreclamecode en de artikelen 2 en 7 van de Nederlandse Reclame Code. Zij beveelt adverteerders aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.
Voor het overige wijst zij de klacht af.


Regeling:

Artikel 1 en 5 Kinder- en Jeugdreclamecode

artikelen 2 en 7 NRC

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken