a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2008/07.0667

Datum:

15-01-2008

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft een folder van Utges Uitzendbureau, waarop onder meer staat “Utges uitzendbureau zoekt technische medewerkers” met daaronder 26 beroepen, in de mannelijke vorm.

De klacht

In de uiting worden alleen jongens of mannen uitgenodigd om te reageren. Nu “M/V” ontbreekt, richt adverteerder zich kennelijk niet tot vrouwen, hetgeen niet is toegestaan.

Het verweer

De uiting is toegesneden op technische medewerkers, zowel mannelijke als vrouwelijke. Indien een technicus een arbeidsovereenkomst sluit, heeft zijn of haar functie de benaming die daarvoor staat, namelijk de mannelijke. Als in Nederland over medewerkers wordt gesproken, zijn dat zowel mannelijke als vrouwelijke medewerkers. Binnen adverteerders bedrijf is van discriminatie geen sprake.
Van adverteerders technische intercedenten is 50% vrouw en op de internetsite staat dat voor de opdrachtgevers zowel mannen als vrouwen worden geworven.

De repliek

De gewraakte wijze van reclame maken is in strijd met de Wet gelijke behandeling

Het oordeel van de Commissie

Ingevolge artikel 3 lid 4 van de Wet gelijke behandeling van mannen en vrouwen dient, indien voor de aangeboden betrekking een functiebenaming wordt gebruikt, zowel de mannelijke als de vrouwelijke vorm te worden gebruikt of dient uitdrukkelijk te worden vermeld dat zowel vrouwen als mannen voor de betrekking in aanmerking komen.
Nu dat niet is gebeurd en niet is gebleken van een omstandigheid als bedoeld in artikel 5 van eerdergenoemde wet is de advertentie in strijd met de wet en derhalve met artikel 2 van de Nederlandse Reclame Code.

De beslissing

Op grond van het vorenstaande acht de Commissie de uiting in strijd met artikel 2 van de Nederlandse Reclame Code en beveelt zij adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.


Regeling:

artikel 2 NRC

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken