a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2008/07.0676

Datum:

13-02-2008

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft de website www.vodafone.nl van Vodafone, waarop Vodafone BloX wordt aangeprezen.

De klacht

In de uiting staat “Zorgeloos internetten”. Nergens staat dat het gebruik is beperkt tot 50mb. Dit blijkt slechts uit de algemene voorwaarden van de blox waar staat dat de “normaal gebruik” clausule geldt, wat neerkomt op maximaal 50mb per maand. Hoewel vroeger duidelijk werd vermeld dat men voor 10 euro tot 50 mb per maand kon internetten, blijkt er niets te zijn veranderd. Ook in de winkel wordt men verkeerd voorgelicht.

Het verweer

In de voorwaarden, die worden toegelicht voor men tot het aansluitproces over kan gaan, staat dat je “met “Zorgeloos Internet” binnen Nederland op het internet vrijwel onbeperkt (kan) surfen, chatten en e-mailen op je mobiele telefoon, dat wil zeggen dat het datagebruik niet regelmatig tien keer zoveel (of meer) per maand mag zijn dan het gemiddelde datagebruik van alle gebruikers”. Adverteerder behoudt zich in dat geval het recht voor om Zorgeloos Internet te beëindigen en de contractant een passend aanbod te doen. Zorgeloos Internet betekent derhalve vrijwel onbeperkt datagebruik in Nederland.

Het oordeel van de Commissie

In de uiting wordt niet verwezen naar voorgaande aanbiedingen en er wordt niet vermeld of gesuggereerd dat sprake is van een onbeperkt datagebruik.
Dat ingevolge de van toepassing zijnde voorwaarden “Zorgeloos Internet” door adverteerder kan worden beëindigd indien een contractant drie maanden binnen een periode van één jaar een datagebruik heeft dat tien keer zoveel (of meer) per maand is dan het gemiddelde van alle gebruikers, is niet een zodanige beperking dat de uiting misleidend is.

De beslissing

De Commissie wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken