a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2008/07.0703C

Datum:

25-02-2008

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft de volgende van Essent Retail Energy B.V. afkomstige uitingen:
a. Een Engelstalige televisiereclame waarin onder andere (in vertaling) wordt gezegd:
Boer: “U komt koffie kopen?
Essent man: “Nee elektriciteit. Wat doe je met je koffieschillen?”
Boer: Ik laat het gewoon wegrotten.”
Essent man: “De stoffen die dan vrijkomen zijn schadelijk voor het milieu.
Boer: “Als jij iets beters weet?”
Essent man: “Verbranden in een elektriciteitscentrale. Dan kun je er groene stroom van maken.”
De Nederlandstalige voice-over: “Als eerste ter wereld gaat Essent groene stroom produceren uit koffieschillen”.

b. Een uiting op de website www.essent.nl waarop onder andere staat: “Biomassa is een brandstof die klimaat-neutraal is: planten en bomen nemen tijdens hun groei CO2 op dat weer vrijkomt bij de verbranding. Dit noemen we een korte kringloop. Vandaar CO2-neutraal”.

De klacht

In de uiting wordt gesproken over de CO2 -neutrale werking van het opwekken van energie uit koffieschillen en wordt gezegd dat de grondstoffen tijdens de groei CO2 uit de lucht hebben opgenomen en door de verbranding weer uitstoten. Dit is misleidend omdat voor de verbranding van fossiele brandstoffen dan precies hetzelfde zou gelden. Het gebruik van deze brandstoffen zou dan ook CO2 -neutraal zijn.

Het verweer

Bij biomassa vindt de cyclus van opname en uitstoot van CO2 plaats in een tijdsbestek van hooguit tientallen jaren terwijl fossiele brandstoffen die miljoenen jaren in de grond hebben gezeten, in een kort tijdsbestek worden verbrand. Deze verbranding komt bovenop het normale natuurlijke proces van opname en uitstoot van CO2 . Door gebruik van biomassa in plaats van fossiele brandstoffen worden op menselijke schaal dus geen veranderingen aan het klimaat veroorzaakt.
De totale opname van CO2 van biomassa is gelijk aan de totale uitstoot daarvan tijdens de levensduur, het afsterven en de verbranding. Dit wordt CO2 -neutraal genoemd.

In de televisiereclame wordt duidelijk gemaakt dat het verbranden van koffieschillen beter is voor het milieu dan het laten verrotten daarvan – waarbij bovendien methaan vrijkomt – en dat je beter koffieschillen kunt gebruiken dan fossiele brandstoffen.

De mondelinge behandeling

Adverteerder handhaaft zijn standpunt.

Het oordeel van de Commissie

In de televisiereclame wordt verteld dat adverteerder koffieschillen gaat verbranden in een elektriciteitscentrale om er groene stroom van te maken en dat het verbranden van koffieschillen beter is voor het milieu dan deze te laten verrotten. In de televisiereclame wordt niet gesproken over de CO2 -neutrale werking van het opwekken van energie uit koffieschillen.

In de internetreclame wordt voldoende duidelijk uitgelegd dat en waarom het opwekken van elektriciteit uit de verbranding van biomassa CO2 -neutraal is en wat een korte kringloop is. Naar adverteerder onweersproken heeft gesteld, is de totale opname van CO2 door biomassa gelijk aan de totale uitstoot daarvan tijdens de levensduur, het afsterven en de verbranding. Dit wordt CO2 -neutraal genoemd.

De beslissing


De Commissie wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken