a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2008/07.0729

Datum:

14-02-2008

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft een advertentie van Green ISP BV, h.o.d.n. Telfort waarin 4 internet abonnementen vergeleken worden.

De klacht

De uiting is in strijd met de Nederlandse Reclame Code (NRC) omdat niet overeenkomstige diensten worden vergeleken.

Het verweer

De uiting is niet in strijd met artikel 14 sub b NRC, omdat de producten in de vergelijking allen voorzien in dezelfde behoefte, namelijk breedband internetverbinding. Vergeleken wordt met concurrerende breedband internetverbindingen van vergelijkbare snelheid: tussen de 15 en 20 Mb. De vergelijking wordt gemaakt ten aanzien van wezenlijke en relevante kenmerken namelijk de prijs en downloadsnelheid en drie andere representatieve kenmerken namelijk het aantal mailboxen, de homepageruimte en het al dan niet inbegrepen zijn van telefonie.
Ten overvloede wordt in de uiting naar adverteerders website verwezen voor een volledige prijsvergelijking.
Dat de producten niet identiek zijn, is welhaast vanzelfsprekend.

De repliek

Klager handhaaft zijn standpunt. De vergelijking zet mensen op het verkeerde been waardoor men verkeerde keuzes zou kunnen maken. Op www.internetten.nl staat een reëlere vergelijking met veel abonnementen.

De dupliek

Adverteerder handhaaft zijn standpunt. De gemiddelde consument kan de elementen makkelijk controleren en vergelijken en kan zien op welke punten de producten van elkaar afwijken.
In de volledige prijsvergelijking die op adverteerders website staat, staan minder relevante elementen van de internetverbindingen.

De mondelinge behandeling

Adverteerder handhaaft zijn standpunt en licht toe dat de vergeleken producten voorzien in de behoefte aan een snelle breedband internetverbinding. De door adverteerder aangeboden verbinding van 20 Mb is heel snel. Omdat telefonie bij de andere aanbieders van een heel snelle internetverbinding standaard deel uitmaakt van het aanbod, staat telefonie in de productvergelijking.

Het oordeel van de Commissie

De uiting is niet in strijd met artikel 14 sub b NRC omdat de in de uiting vergeleken diensten voorzien in dezelfde behoefte, namelijk zeer snelle breedband internetverbinding: tussen de 15 en 20 Mb. Omdat telefonie bij de andere in het overzicht genoemde aanbieders standaard deel uitmaakt van het aanbod van heel snelle internetverbinding, mag telefonie in de productvergelijking worden betrokken. Dat niet alle aanbieders in de vergelijking zijn opgenomen, leidt evenmin tot het oordeel dat de uiting in strijd met artikel 14 NRC is.

De beslissing


De Commissie wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken