a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2008/08.0057

Datum:

14-04-2008

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft een telemarketinggesprek dat op 30 oktober 2007 plaatsvond met Groenewoud Bosbouwprojecten BV.

De klacht

Klager heeft via het Infofilter aangegeven dat hij niet voor telemarketing wenst te worden gebeld. Desondanks werd hij gebeld door een medewerker van verweerder om een folder met informatie aan te bieden. De beller stelde ten onrechte dat klager toestemming had gegeven om telefonisch benaderd te worden, maar kon dit niet staven. De beller bleek de Code Telemarketing niet te kennen. De beller wilde zijn naam en hoedanigheid niet kenbaar maken. De mogelijkheid van verzet werd klager niet geboden doordat de beller de verbinding verbrak. Op een schriftelijke klacht kreeg hij van verweerder geen reactie. Om deze redenen is het gesprek in strijd met de artikelen 4 lid 1, 7 lid 1, 10 lid 1 en 2, 11 en 12 van de Code Telemarketing (CTM).

Het verweer

Klager komt niet voor in de bestanden van de verkoopagenten.
Verweerder doet niet aan ‘koude verkoop’. De agenten benaderen alleen klanten die zelf, via internet of andere kanalen, interesse hebben getoond in een product van verweerder.

De repliek

De CTM kan in de prullenbak als de Commissie het verweer accepteert.

De dupliek

Degene die klagers brief moest behandelen, is inmiddels uit dienst en heeft deze niet overgedragen. Daarom heeft klager waarschijnlijk geen reactie ontvangen.

Het oordeel van de Commissie

Klager heeft stellig en gedetailleerd beschreven dat en hoe hij door een medewerker van adverteerder is gebeld om hem een folder met informatie aan te bieden. Verweerder volstaat met de mededeling dat klager niet in de bestanden van de verkoopagenten voorkomt en dat deze agenten alleen klanten benaderen die zelf, via internet of andere kanalen, interesse hebben getoond in een product van verweerder. Dit verweer sluit niet uit dat een medewerker van verweerder klager toch heeft gebeld. Gelet op het voorgaande acht de Commissie aannemelijk dat klager op 30 oktober 2007 door een medewerker van verweerder is gebeld en dat het gevoerde telemarketinggesprek in strijd met de artikelen 4 lid 1, 10 lid 1 en 12 CTM plaats heeft gevonden.

Aan de artikelen 7 en 11 CTM komt de Commissie niet toe, nu het gesprek al in strijd met artikel 12 CTM is geoordeeld. Artikel 10 lid 2 CTM is niet van toepassing, omdat klager geen verzet heeft kunnen aantekenen als bedoeld in artikel 10 lid 1 CTM.

De beslissing

Op grond van het voorgaande acht de Commissie de uiting in strijd met de artikelen 4 lid 1, 10 lid 1 en 12 van de Code Telemarketing. Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze telemarketinggesprekken te voeren.
Voor het overige wijst zij de klacht af.


Regeling:

Art. 4 lid 1 Code Telemarketing

Art. 10 lid 1Code Telemarketing

Art. 12 Code Telemarketing

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken