a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2008/08.0078

Datum:

03-04-2008

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft de televisiereclame van Peugeot Nederland N.V., waarin het volgende wordt gezegd:
“Uw nieuwe Peugeot nu één jaar lang gratis beschermd tegen die ene jaloerse buurman.
Kom naar de dealer en ontvang nu één jaar lang gratis all-risk verzekering bij aanschaf van een Peugeot 1007, 207 of 307”.
In beeld verschijnt de tekst: “Nu tijdelijk één jaar lang gratis all-risk verzekering bij aanschaf van een 1007, 207 of 307.”

De klacht

Op de door klager gekochte Peugeot 207 met 5 deuren, in de uitvoering SW, bleek de aanbieding niet van toepassing. Gelet hierop acht hij de uiting misleidend.

Het verweer

Op adverteerders internetsite staat dat het aanbod alleen geldt voor de Peugeot 1007, 207 3- en 5-deurs en 307. Voorts wordt voor de voorwaarden verwezen naar de showroom. De Peugeot 207 is verkrijgbaar in 4 carrosserievarianten. De SW is een stationwagen van de Peugeot 207 en in alle documentatie wordt onderscheid gemaakt tussen enerzijds de Peugeot 207 berline en CC modellen en anderzijds de 207 SW en SW Outdoor varianten.

Het oordeel van de Commissie

Uit hetgeen in de uiting wordt gezegd en uit de tekst die in beeld verschijnt, krijgt men de indruk dat men bij aanschaf van een Peugeot 207 één jaar lang gratis een all-risk verzekering krijgt. Dit aanbod geldt echter niet voor alle varianten van de Peugeot 207. Door het ontbreken van deze informatie zou de gemiddelde consument ertoe gebracht kunnen worden een besluit te nemen over een transactie dat hij anders niet zou hebben genomen. Gelet op het vorenstaande is de uiting misleidend als bedoeld in artikel 8.3 sub c van de Nederlandse Reclame Code (nieuw) en misleidende reclame is oneerlijk in de zin van artikel 7 van de Nederlandse Reclame Code (nieuw).

De beslissing

Op grond van het vorenstaande acht de Commissie de uiting in strijd met artikel 7 van de Nederlandse Reclame Code (nieuw) en beveelt zij adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.


Regeling:

artikel 7 NRC

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken