a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2008/08.0094

Datum:

15-04-2008

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft de website www.elpicu.nl van Hooghoudt BV, waarop de alcoholhoudende drank El Picu wordt aangeprezen.

De klacht

Op de website kan men het “Lizzy Game” spelen waarmee adverteerder zich, gezien de kinderlijke uitstraling, de vrolijke kleurtjes en de woordkeuze, tot minderjarigen richt.
Dit is in strijd met artikel 10 van de Reclamecode voor Alcoholhoudende Dranken (RVA).
Nu de aanprijzing van El Picu geschiedt in de vorm van een game op internet is tevens sprake van strijd met artikel 24 RVA.
Tot slot verwijst klager naar de handleiding bij de artikelen 24 en 25 RVA, waaruit zou blijken dat internetsites van alcoholproducenten geen games mogen bevatten.

Het verweer

Adverteerder zegt dat door het toevoegen van een startpagina waarop de bezoeker zijn leeftijd moet vermelden en moet bevestigen dat hij 18 jaar of ouder is, duidelijk wordt dat de website en de game bedoeld zijn voor bezoekers van minimaal 18 jaar. Per direct zal evenwel het desbetreffende game van de website worden verwijderd.

Het oordeel van de Commissie

Adverteerder heeft niet weersproken dat het Lizzy Game door kleurstelling en taalgebruik een attractiewaarde heeft voor minderjarigen waardoor dit zich specifiek richt op minderjarigen. Gelet hierop is de uiting in strijd met artikel 10 RVA.
Nu voor de alcoholhoudende drank El Picu reclame wordt gemaakt in de vorm van een game op internet dat specifiek op minderjarigen is gericht, is tevens sprake van strijd met artikel 24 RVA.
Waar klager een beroep doet op de handleiding bij de artikelen 24 en 25 RVA overweegt de Commissie dat zij reclame-uitingen uitsluitend toetst aan de Nederlandse Reclame Code, daaronder begrepen de RVA, maar niet aan de handleiding waarnaar klager verwijst en die geen deel uitmaakt van de NRC.

De beslissing

Op grond van het vorenstaande acht de Commissie de uiting in strijd met de artikelen 10 en 24 van de Reclamecode voor Alcoholhoudende Dranken en beveelt zij adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.
Voor het overige wijst zij de klacht af.


Regeling:

Art. 10 Reclamecode voor Alcoholhoudende dranken

Art. 24 Reclamecode voor Alcoholhoudende dranken

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken