a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2008/08.0128

Datum:

22-04-2008

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft een televisiereclame van BBeyond BV, h.o.d.n. Alice, waarin onder andere wordt gezegd: “supersnel internet tot 20 megabit”. Hierbij staat: “tot 20 Mb/s”.

De klacht

De tekst “tot 20 Mb/s” wekt ten onrechte de indruk dat er sprake is van een snelheid tot 20 megabyte per seconde. Mb betekent megabyte en 20 megabyte is aanzienlijk sneller dan 20 megabit. Om die reden is de uiting onwaar en misleidend.

Het verweer

Er is sprake van een misverstand. Klager verwart de begrippen megabyte (MB) en megabit (Mb). Omdat het bij de datatransportsnelheid van de bits altijd gaat om de snelheid per seconde en nooit om bijvoorbeeld het aantal getransporteerde bits per uur, minuut of etmaal, wordt de toevoeging “ps” of “/s” uit marketingoverwegingen vaak weggelaten. Adverteerder biedt datatransportsnelheden aan tot 20 megabits per seconde. Van misleiding is dus geen sprake.
Om onduidelijkheid te voorkomen is in een aantal uitingen waar “tot 20 Mb” stond, dit gewijzigd in “tot 20 Mbit/s”. In een aantal uitingen moet deze wijziging nog doorgevoerd worden.

Het oordeel van de Commissie

Adverteerder heeft, zoals de Commissie in dossier 07.0556 van 6 december 2007 heeft beslist, voldoende aannemelijk gemaakt dat “Mb” de gebruikelijke afkorting is van het aantal megabits (per seconde). Nu bovendien in de uiting wordt gezegd dat sprake is van “supersnel internet tot 20 megabit” acht de Commissie voldoende duidelijk dat een snelheid van 20 megabits (per seconde) wordt bedoeld.

De beslissing

De Commissie wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken