a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2008/08.0134

Datum:

23-04-2008

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

KPN heeft op haar website reclame gemaakt voor mobiele telefoons, onder meer voor het toestel HTC S710. Dit is een zogenaamde smart phone waarmee men zowel kan bellen als internetten. Op de overzichtspagina waar onder meer deze te­lefoon is afgebeeld, staat bij de afbeelding van deze telefoon vermeld:
“Incl. Eindeloos online”

Naast de telefoon staat de volgende tekst afgedrukt:
“HI 20
2 jaar
€0,00”

Door op een link te klikken kan meer informatie over het product worden opgevraagd. Ook dan krijgt men de telefoon in beeld met daarover geprint de tekst “Incl. Eindeloos online”. In het tabblad Extra’s staat onder meer de volgende tekst vermeld:
“ • Inclusief Hi Eindeloos Online voor €9,95 per maand.
– 1ste 3 maanden 50% korting bij een 1 jarig Hi Abonnement
– 1ste 6 maanden 50% korting bij een 2 jarig Hi Abonnement”

De klacht

De advertentie is misleidend, omdat deze de indruk wekt dat men gratis Hi Einde­loos Online krijgt bij een Hi abonnement voor de hiervoor bedoelde smart phone. In wer­kelijkheid moet men echter € 9.95 per maand betalen voor deze dienst.

Het verweer

De advertentie is volstrekt helder. Er staat nergens dat gratis een abonnement op Hi Eindeloos Online wordt aangeboden. In de advertentie staan de tarieven voor het abon­ne­ment en de eventuele kortingen daarop juist duidelijk vermeld.

Het oordeel van de Commissie

Vast staat dat op de overzichtspagina van adverteerder een groot aantal telefoons wordt aangeboden met daarop de tekst: “Incl. Eindeloos Online”. Dit geldt ook voor het toestel waarop klager zijn klacht heeft toegespitst, te weten de HTC S710. De Commissie is van oordeel dat van een dergelijke toevoeging onmiskenbaar de sug­gestie uitgaat dat het gaat om een dienst die in de prijs van het product is inbegrepen. Op de overzichtspagina ontbreekt elke mededeling dat voor Hi Eindeloos Online nog een afzonderlijk abonnement met bijkomende kosten dient te afgesloten.

Ook door op de link naar het desbetreffende toestel te klikken, wordt niet ondub­bel­zin­nig duidelijk dat bijkomende kosten zijn ver­bonden aan het gebruik van Hi Eindeloos Online. Dit is het gevolg van de nadruk die wordt gelegd op de woorden “Incl. Einde­loos online” die deels over de telefoon zijn afgedrukt, in combinatie met de in het tab­blad vermelde woorden “Inclusief Hi Eindeloos Online voor €9,95 per maand.” Deze opzet wekt de indruk dat het een bijzondere aanbieding betreft en dat genoemd bedrag reeds is inbegrepen in de prijs van het toestel respectievelijk het telefoonabonnement. Slechts uit de in het tabblad Extra’s genoemde kortingsper­centa­ges volgt dat afzon­derlijk voor de dienst Hi Eindeloos Online moet worden betaald.

Gelet op het voorgaande acht de Commissie de uiting misleidend in de zin van artikel 8.2 NRC. Meer specifiek is geen duidelijke of on­dubbelzinnige informatie verstrekt over de prijs van het product als be­doeld in sub d van dat ar­tikel.

Voorts is de Commissie van oordeel dat de gemiddelde consument door de uiting ertoe gebracht zou kunnen worden een besluit te nemen aangaande de transactie, dat hij anders niet zou hebben genomen. Om die reden is de uiting misleidend en oneerlijk in de zin van artikel 7 van de NRC (nieuw).

De beslissing


Op grond van het voorgaande acht de Commissie de reclame-uiting in strijd met het bepaalde in artikel 7 van de Nederlandse Reclame Code (nieuw). Zij beveelt adver­teerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.


Regeling:

artikel 7 NRC

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken