a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2008/08.0189

Datum:

30-05-2008

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft een folder van KPN, waarin “eindeloos internet op je mobiel” van Hi Society wordt aangeboden en waarin onder andere staat:
“Bundels bij een Hi Abonnement
Regelmatig Online
Voor € 4,95 per maand kun je tot 5 Mb Internet op je mobiel gebruiken, daarna betaal je € 2 per Mb”.

De klacht

In de uiting staat geen informatie over de hoge kosten van internet op je mobiel als je in het buitenland bent. Ook staat niet in de uiting door wie het product wordt aangeboden en wie Hi Society is. Om die redenen is de uiting misleidend.

Het verweer

Dat extra kosten bij gebruik in het buitenland in rekening worden gebracht, staat op een subpagina van de website www.hi.nl onder “fair use policy”. Helaas is een verwijzing naar de voorwaarden in de bestreden folder weggevallen.
Wat de identiteit van adverteerde betreft, verwijst de uiting naar www.hi.nl/altijdhandig. Op de homepage staat de link “contact” waarin staat dat Hi een onderdeel van KPN is.

Het oordeel van de Commissie

a. Wat het internetgebruik in het buitenland betreft, is volgens de Commissie sprake van een belangrijke beperking op het aanbod die in de uiting dient te worden vermeld. Nu deze beperking in de uiting ontbreekt, heeft adverteerder niet aan zijn verplichting als bedoeld in artikel 8.3 NRC (nieuw) voldaan. Meer specifiek is er sprake van een omissie van essentiële informatie als bedoeld in sub c van dat artikel. Voorts is de Commissie van oordeel dat de gemiddelde consument hierdoor ertoe gebracht kan worden een besluit over een transactie te nemen, dat hij anders niet zou hebben genomen. Om die reden is de uiting misleidend en daardoor oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC (nieuw).

b. Wat de hoedanigheid van de adverteerder betreft, overweegt de Commissie het volgende. Op de folder staat de naam Hi Society en “hi.nl/altijd handig”. Op deze website staan de adresgegevens van adverteerder en staat dat Hi Society een onderdeel – dus een handelsnaam – is van KPN BV. Gelet hierop is de hoedanigheid van de adverteerder voldoende duidelijk tot uitdrukking gebracht.

De beslissing


Op grond van het onder a overwogene, acht de Commissie de uiting in strijd met artikel 7 van de Nederlandse Reclame Code (nieuw). Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.
Voor het overige wijst zij de klacht af.


Regeling:

artikel 7 NRC

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken