a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2008/08.0274

Datum:

12-08-2008

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft de actie “30% korting met Air Miles” die is aangekondigd op borden in de winkels, flyers en de internetsite van V&D.

De klacht

Er is geen sprake van een korting van 30%, omdat dit gedeelte van de aanschafprijs wordt betaald met Air Miles die een bepaalde waarde vertegenwoordigen. Alleen indien een gedeelte van de aanschafprijs in het geheel niet behoeft te worden betaald, mag worden gesproken van een korting ter grootte van dat gedeelte.

Het verweer

Bij aankoop van artikelen bij deelnemende organisaties ontvangt de consument die een Air Miles-kaart bezit gratis een aantal Air Miles-punten, die een bepaalde waarde vertegenwoordigen. Bij de actie “30% korting als je met Air Miles betaalt” krijgt de consument die een Air Miles-spaartegoed heeft opgebouwd 30% korting op de oorspronkelijke verkoopprijs van artikelen, in tegenstelling tot de consument die geen Air Miles-kaart heeft en de volledige prijs moet betalen. Korting heeft – volgens het Van Dale woordenboek- de betekenis van het in mindering brengen van een bepaald bedrag op het totaal. Dit gebeurt bij het inwisselen van Air Miles, zodat gesproken mag worden van een korting.

Adverteerder verwijst naar het verbod op het verzilveren van Air Miles bij de aankoop van boeken omdat dit als een (niet toegestane) korting wordt beschouwd. Voorts wijst adverteerder op andere spaarpuntensystemen die soortgelijke kortingsacties hanteren. Verondersteld mag daarom worden dat de consument bekend is met de betekenis van dergelijke kortingen.

Het oordeel van de Commissie

Voor de gemiddelde consument is voldoende duidelijk dat met “30% korting met Air Miles” wordt bedoeld dat 30% van de aankoopprijs van een artikel kan worden betaald door middel van het inwisselen van Air Miles. Naar het oordeel van de Commissie is het niet misleidend deze mogelijkheid van gedeeltelijke betaling met gratis verkregen Air Miles als korting te bestempelen.

De beslissing

Gelet op het vorenstaande wijst de Commissie de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken