a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2008/08.0278

Datum:

05-08-2008

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Artiq Mobile maakt onder de naam “4sms.tv” reclame op televisie en op internet voor een ringtone waarbij een voor mensen onhoorbare ultrasone toon wordt uitgezonden. Consumenten kunnen deze ringtone bestellen door het zenden van een sms-bericht met de boodschap “hond aan” naar nummer 4050 van adverteerder.

De klacht

De ringtone schakelt een ultrasone toon in die voor dieren een kwelling is. Daardoor is sprake van dierenmishandeling. Ook is het mogelijk dat inbrekers met behulp van de ringtone wachthonden uitschakelen.

Het verweer

Klager is niet ontvankelijk in zijn klacht, omdat deze onvoldoende is gespecificeerd. De Commissie is niet bevoegd over de klacht te oordelen, omdat de klacht betrekking heeft op de eigenschap van een dienst en niet op een concrete reclame-uiting. Indien klager ontvankelijk is in zijn klacht en de Commissie bevoegd is daarover te oordelen, dient de klacht te worden afgewezen, omdat de Nederlandse Reclame Code niet de belangen van dieren beschermt. Er is overigens geen sprake van dierenmishandeling terwijl de ringtone evenmin aanzet of gelegenheid geeft tot inbraak.

Het oordeel van de Commissie

De Commissie begrijpt de klacht aldus, dat klager deze baseert op de artikelen 2 (strijd met de wet) en 3 (strijd met het algemeen belang en de openbare orde) van de Nederlandse Reclame Code.

Niet gebleken is dat de ringtone die tijdens de reclame-uiting wordt uitgezonden, kan worden aangemerkt als dierenmishandeling. Evenmin kan worden aangenomen dat de ringtone inbrekers in staat stelt wachthonden uit te schakelen. De klacht kan daarom niet slagen. Gelet hierop kunnen de formele verweren buiten beschouwing blijven.

De beslissing


De Commissie wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken