a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2008/08.0287

Datum:

28-08-2008

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft het feit dat Alice, in verschillende reclame-uitingen (een folder, op de televisie en via internet) reclame maakt voor “Alice Comfort. Het gemak van onbeperkt bellen en internetten voor een vaste prijs” met de mededeling “Geen vast contract”.

De klacht

Klager probeert al twee maanden van zijn contract af te komen. Hij heeft in die tijd vijf keer gebeld en telkens wordt hem gezegd dat het abonnement wordt beëindigd, maar dat gebeurt niet. De abonnementskosten worden ook nog steeds van zijn rekening afgeschreven. De gewraakte mededeling is derhalve niet juist.

Het verweer

De automatische verwerking van de opzegging is niet goed gegaan waardoor de facturering een maand langer heeft geduurd dan de bedoeling was. Op 30 mei 2008 is het abonnement beëindigd maar de facturering liep door. Het teveel betaalde zal worden gerestitueerd. Hier is sprake van een incident. Als men opzegt, wordt het abonnement binnen één maand beëindigd. Van misleiding is geen sprake.

De repliek

Klager handhaaft zijn bezwaar. Klager heeft het abonnement vijf maal opgezegd en twee maal ontving hij daarvan een schriftelijke bevestiging. Bij de laatste twee opzeggingen werd hem gevraagd om mee te werken aan een oplossing, waarmee hij instemde. Vervolgens was de situatie weer zoals deze in maart 2008 was. Inmiddels heeft klager vijf maanden abonnementsgeld betaald zonder daar diensten voor te hebben ontvangen. Klager legt twee kopieën over van brieven waarin wordt bevestigd dat het abonnement wordt stopgezet op respectievelijk 30 juni 2008 en 31 juli 2008.

De dupliek

Uit de repliek blijkt weer eens temeer dat hier sprake is van een op zichzelf staand geval. Klager heeft zijn abonnement alsnog verlengd, doch zich later weer bedacht, hetgeen tot verwarring heeft geleid.

Laatste reactie van partijen

Beide partijen hebben hun standpunt uitdrukkelijk gehandhaafd.

Het oordeel van de Commissie

Uit hetgeen partijen hebben aangevoerd en de daarbij door elk van hen overgelegde kopieën, te weten de door klager overgelegde kopieën van door adverteerder aan hem gestuurde brieven van 30 mei en 18 juni 2008 en de door adverteerder overlegde kopie van een brief aan klager van 22 juli 2008, kan worden afgeleid dat de aanvankelijke opzegging van het abonnement door adverteerder niet adequaat is verwerkt en dat nadien de misverstanden over al dan niet beëindiging van het abonnement tussen partijen zich opstapelden.
Niet is komen vast te staan echter dat adverteerder in zijn algemeenheid de in de uiting gebezigde claim “Geen vast contract” niet nakomt. Gelet hierop wijst de Commissie de klacht af.

De beslissing

De Commissie wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken