a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2008/08.0300

Datum:

12-08-2008

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft de internet snelheidscheck op de website alice.nl, waarvan de tekst luidt: “Hoe snel is Alice op uw adres? Doe hier de snelheidscheck!”

De klacht

De door klager voor zijn huisadres uitgevoerde snelheidscheck gaf als resultaat een geschatte downloadsnelheid tussen de 16 en 20 Mbits/s. In werkelijkheid blijkt, na afsluiting van een abonnement, slechts een maximale downloadsnelheid van 4 tot 5 Mbits/s haalbaar te zijn. Door de veel te hoge inschatting van de snelheid is de uiting misleidend.

Het verweer

Adverteerder geeft geen garantie dat bepaalde downloadsnelheden gehaald kunnen worden. Het is mogelijk dat in individuele gevallen de ingeschatte maximale snelheid niet wordt gehaald doordat de database voor een bepaald adres niet de correcte gegevens bevat of sprake is van een instabiele lijn. Voorts kan sprake zijn van technische oorzaken die niet zijn terug te voeren op de lijnlengte.
Klager heeft niet toegelicht welke meetmethode hij heeft gebruikt voor het vaststellen van de downloadsnelheid op zijn lijn en heeft niet aangetoond dat de daadwerkelijke downloadsnelheid 4 tot 5 Mbits/s bedraagt.
Er is geen sprake van misleidende reclame, maar van een op zichzelf staand geval.

Het oordeel van de Commissie

Naar het oordeel van de Commissie kan niet worden geoordeeld dat sprake is van een op zichzelf staand geval. In de uiting wordt de indruk gewekt dat door middel van de snelheidscheck per adres kan worden ingeschat wat de downloadsnelheid is. Bij deze inschatting wordt geen enkel voorbehoud gemaakt, hoewel uit het verweer blijkt dat de downloadsnelheid door verschillende oorzaken negatief kan worden beïnvloed. De mededeling van klager dat in werkelijkheid slechts een maximale snelheid van 4 tot 5 Mbits/s haalbaar was terwijl volgens de snelheidscheck een snelheid tussen 16 en 20 Mbits/s zou kunnen worden behaald, is door adverteerder onvoldoende gemotiveerd weersproken. De argumenten van adverteerder dat door klager de wijze van meten niet is toegelicht en het meetresultaat niet is aangetoond treffen geen doel, nu het op de weg van adverteerder had gelegen de daadwerkelijk te behalen downloadsnelheid te controleren.

Blijkens het voorgaande is geen duidelijke informatie verstrekt over de voornaamste kenmerken van het product als bedoeld onder b van artikel 8.2 van de Nederlandse Reclame Code (nieuw). Omdat de gemiddelde consument hierdoor ertoe gebracht kan worden een besluit over een transactie te nemen dat hij anders niet had genomen, acht de Commissie de uiting misleidend en daardoor oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC (nieuw).

De beslissing

Gelet op het vorenstaande acht de Commissie de reclame-uiting in strijd met het bepaalde in artikel 7 van de Nederlandse Reclame Code (nieuw). Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.


Regeling:

artikel 7 NRC

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken