a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2008/08.0331

Datum:

19-08-2008

Uitspraak:

openbare aanbeveling / ALERT

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft de website www.hi.nl van KPN, waarop onder meer een Hi 20 abonnement wordt aangeprezen bij een HTC Touch Dual Hi.

De klacht

Op de website wordt bij de aanprijzing van de HTC Touch Dual Hi melding gemaakt van een aantal extra’s, zoals “Inclusief Eindeloos Online”. Voor deze dienst bleek klager evenwel € 9,95 per maand te moeten betalen. Gelet hierop acht klager de uiting in strijd met de artikelen 8.2 onder b en artikel 8.3 onder c van de Nederlandse Reclame Code (NRC).

Het verweer

Adverteerder erkent dat de introductie van mobiel internet niet correct op de bestaande website is vermeld. Enige tijd geleden is de website aangepast. Nu staat daarop dat “Eindeloos Online” € 9,95 per maand kost.

De repliek

Klager handhaaft zijn en licht dit nader toe.

Het oordeel van de Commissie

Anders dan op de gewraakte website-pagina staat, is “Eindeloos Online” niet bij de abonnementsprijs inbegrepen. Deze dienst kost daarentegen € 9,95 per maand.
Nu de uiting onjuiste informatie bevat over de prijs van het product en de gemiddelde consument ertoe kan worden gebracht om een besluit te nemen aangaande een transactie dat hij anders niet had genomen, is de uiting in strijd met het bepaalde in artikel 8.2 sub d van de Nederlandse Reclame Code. Om die reden is de uiting misleidend en oneerlijk in de zin van artikel 7 van de Nederlandse Reclame Code (nieuw).

Aangezien de Commissie, naar aanleiding van een identieke, eerder ingediende klacht tegen eenzelfde reclame-uiting, adverteerder op 23 april 2008 heeft aanbevolen om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken en adverteerder desondanks de HTC Touch Dual Hi is blijven aanprijzen met de vermelding “Inclusief Eindeloos Online”, heeft de Commissie besloten deze uitspraak openbaar te maken.

De beslissing

Op grond van het vorenstaande acht de Commissie de uiting in strijd met artikel 7 van de Nederlandse Reclame Code (nieuw) en beveelt zij adverteerder aan niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken. Voorts maakt zij deze uitspraak openbaar.


Regeling:

artikel 7 NRC

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken