a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2008/08.0344B

Datum:

19-08-2008

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft de tekst op de verpakking van Oerbrood met de aanhef: “Koop een Oerbrood en krijg het aankoopbedrag terug!”.

De klacht

Klaagster kocht op 12 juli 2008 een Oerbrood in deze verpakking, maar toen zij via internet van de actie gebruik wilde maken, bleek dat de actie tot 22 juni 2008. Het is misleidend deze verpakkingen ná de actieperiode te blijven gebruiken.

Het verweer

Oerbrood wordt door een aantal bakkerijen in Nederland onder licentie gebakken en vervolgens in supermarkten afgebakken, gesneden en verpakt. De actieverpakkingen zijn over Oerbrood-verkooppunten verspreid. Bij de overgang naar dit nieuwe biologische Oerbrood was het moeilijk om een inschatting te maken van het aantal verpakkingen dat in de actieperiode nodig zou zijn. Ook verschilt de afzet per verkooppunt. Daardoor waren er in sommige winkels meer zakken dan noodzakelijk was. Het spijt adverteerder dat aan klager na de actieperiode nog een brood in actieverpakking is verkocht.

Het oordeel van de Commissie

De op de actieverpakking aangebrachte tekst is misleidend voor zover de verpakking wordt gebruikt ná de actieperiode en men van de daarop opvallend aangekondigde actie, hieruit bestaande dat men het aankoopbedrag terug krijgt, geen gebruik meer kan maken. De tekst is onjuist ten aanzien van het bestaan van het prijsvoordeel en dit kan de gemiddelde consument ertoe brengen een besluit te nemen dat hij anders niet had genomen, zodat de uiting in strijd is met het bepaalde in artikel 8.2 onder d van de Nederlandse Reclame Code (NRC). Om die reden is de uiting misleidend en oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC (nieuw).

De beslissing

Op grond van het vorenstaande acht de Commissie de uiting in strijd met artikel 7 van de Nederlandse Reclame Code (nieuw) en beveelt zij adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.


Regeling:

artikel 7 NRC

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken