a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2008/08.0351

Datum:

23-10-2008

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft de website www.zercom.eu van Zercom International, waar onder meer diskettes van fabrikant Imation worden aangeboden voor € 4,80 inclusief BTW.

De klacht

Bij aankoop van producten via internet is het gebruikelijk om, wanneer deze artikelen worden toegezonden, verzendkosten in rekening te brengen. Adverteerder brengt echter wanneer de koper de aangeboden artikelen ophaalt extra kosten (€ 2,00) in rekening. De artikelen zijn nooit verkrijgbaar voor de prijs waarvoor zij op de website worden aangeboden. Klager is van mening dat de uiting misleidend is en in strijd is met artikel 8.2 sub d van de Nederlandse Reclame Code (NRC (nieuw)).

Het verweer

Zercom is een online-winkel, gespecialiseerd in het verzenden van bestellingen. De mogelijkheid om een bestelling af te halen op de locatie in Eindhoven betreft een extra service. Wanneer gebruik wordt gemaakt van deze service wordt € 2,00 in rekening gebracht. Hiermee worden de extra handelings- en personeelkosten gedekt. Deze kosten worden per bestelling in rekening gebracht, ongeacht het aantal producten dat wordt afgenomen. Op meerdere locaties op de website staat dat deze extra kosten worden berekend.

De repliek

Wanneer een product wordt aangeboden voor een bepaalde prijs, moet men dit product voor deze prijs kunnen verwerven. Verder scoort Zercom, doordat zij deze extra kosten separaat in rekening brengt, ten onrechte beter bij diverse prijsvergelijkingen op het internet.

De dupliek

De extra kosten betreffen de kosten in het vervolgtraject. Deze kosten staan los van de kosten voor de producten.

Het oordeel van de Commissie

De Commissie is van mening dat bij aankopen via internet rekening moet worden gehouden met aanvullende kosten, zoals bijvoorbeeld verzendkosten. De Commissie acht het niet onredelijk dat bij het afhalen van de producten eveneens een vergoeding in rekening wordt gebracht. Deze extra kosten worden op verschillende plaatsen op de website genoemd en worden duidelijk toegelicht. De commissie acht de uiting dan ook niet misleidend. Dat, naar klager stelt, andere bedrijven die producten via internet aanbieden niet altijd aanvullende kosten in rekening brengen doet aan het bovenstaande niet af.

De beslissing

De Commissie wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken