a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2008/08.0397

Datum:

05-12-2008

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft een reclame-uiting in de vorm van een factuur van EU Company Directory.

De klacht

De klacht is ingediend bij Autocontrol de la publicidad, te Madrid, Spanje en bij e-mail van 8 juli 2008 doorgestuurd naar de Reclame Code Commissie.

Klaagster is van mening dat in de gewraakte, per e-mail ontvangen uiting, onvoldoende duidelijk is vermeld dat aanvaarding van het in de uiting vervatte aanbod, om als bedrijf te worden vermeld in de Euro Business Guide op internet, met zich meebrengt dat € 990,- per jaar moet worden betaald.

De voorzitter van de Code Commissie

De voorzitter van de Reclame Code Commissie heeft besloten gebruik te maken van zijn bevoegdheid neergelegd in artikel 12 lid 1 aanhef en onder a van het Reglement betreffende de Reclame Code Commissie en het College van Beroep, inhoudende dat de voorzitter een klacht kan toewijzen indien degene tegen wie de klacht is gericht geen gebruik heeft gemaakt van de mogelijkheid schriftelijk verweer te voeren en de voorzitter van oordeel is dat de klacht de Commissie aanleiding zal geven een onderhandse aanbeveling te doen.

De voorzitter overweegt daartoe het volgende.
In de uiting worden de voor de dienst verschuldigde kosten zeer klein vermeld, waardoor deze uiting voor de gemiddelde consument onduidelijk is. Gelet hierop en nu de reclame de gemiddelde consument ertoe kan brengen een besluit over een transactie te nemen, dat hij anders niet had genomen, acht de voorzitter de reclame in strijd met artikel 8.2 van de Nederlandse Reclame Code (NRC)en daardoor oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC.

De voorzitter beslist als volgt:
De uiting is in strijd met artikel 7 NRC. De voorzitter beveelt adverteerder aan om voortaan niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

Het verweer

Adverteerder heeft geen gebruik gemaakt van de mogelijkheid om op de klacht te reageren.


Regeling:

artikel 7 NRC

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken