a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2008/08.0419

Datum:

30-09-2008

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft een pagina die deel uitmaakt van de website van Tele2: www.tele2.nl voor het Tele2 TV Goldpakket.

De klacht

Klager wilde zich aanmelden voor Tele2 TV Goldpakket, waarvoor -aldus de uiting- bij het afsluiten van een 1-jarig contract de eerste 6 maanden € 29,95 per maand in rekening wordt gebracht en daarbij gebruik maken van de daaronder staande Eredivisie Live-aanbieding die gedurende de eerste 6 maanden € 4,95 per maand kost. In totaal komt dit neer op een bedrag van € 34,95 per maand, gedurende de eerste 6 maanden en daarna € 54.95 per maand.
Adverteerder bleek zich echter op het standpunt te stellen dat het hele pakket de eerste 6 maanden € 44,95 per maand kost en daarna € 54,95 per maand. Gelet hierop acht klager de uiting misleidend.

Het verweer

Op heldere wijze is op diverse webpagina’s uiteengezet wat de aanbieding is. De Eredivisie Live wordt daarop aangeboden in combinatie met het Tele2 TV Gold pakket van € 39,95. Op het moment dat men op de button “info & bestel” bij de Eredivisie Live klikt, komt men op de pagina waar staat wat het Tele2 TV Gold pakket met Eredivisie Live kost.

Het oordeel van de Commissie

Naar klager onweersproken heeft gesteld is het niet mogelijk om van beide aanbiedingen tezamen gebruik te maken. Dit blijkt niet uit de bewuste internetpagina.
In de bij de Eredivisie Live-aanbieding staande tekst: “Als je ook wilt genieten van alle Eredivisie wedstrijden is het nu tijd om over te stappen naar Tele2 Gold Eredivisie Live. Bovendien betaal je de eerste 6 maanden slechts € 4,95 per maand(..).” wordt Eredivisie Live uitdrukkelijk in combinatie met het daarboven staande Tele2 TV Gold-pakket aangeboden, waarvan gezegd wordt dat het de eerste 6 maanden € 29,95 per maand kost. Daardoor wordt de indruk gewekt dat als men besluit om van beide aanbiedingen gebruik te maken men daarvoor gedurende de eerste 6 maanden € 34,90 per maand is verschuldigd en daarna € 54,90 per maand.
Dat na het klikken op de button “info & bestel” de pagina verschijnt waarop staat wat Tele2 TV Gold én Eredivisie Live tezamen kosten, neemt de onjuiste indruk die in de gewraakte, daaraan voorafgaande pagina wordt gewekt, niet weg.
Aldus bevat de uiting voor de gemiddelde consument onduidelijke informatie ten aanzien van de prijs als bedoeld in artikel 8.2 aanhef en onder d van de Nederlandse Reclame Code (nieuw) en kan de gemiddelde consument ertoe worden gebracht een besluit over een transactie te nemen dat hij anders niet had genomen. Om die reden is de uiting misleidend en daardoor oneerlijk in de zin van artikel 7 van de Nederlandse Reclame Code (nieuw)

De beslissing

Op grond van het vorenstaande acht de Commissie de uiting in strijd met artikel 7 van de Nederlandse Reclame Code (nieuw) en beveelt zij adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.


Regeling:

artikel 7 NRC

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken