a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2008/08.0424

Datum:

09-10-2008

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft de website van DSB Bank, waarop onder het kopje “DSB Bank Vaste Termijn Deposito” onder meer staat “Tip: Zet uw spaargeld slechts 6 maanden vast en ontvang gegarandeerd 5,0% rente!”, gevolgd door een opsomming van “Voordelen” van deze deposito.

De klacht

Het rentepercentage van 5,0% voor de deposito van 6 maanden bleek op jaarbasis te gelden. Dat staat niet in de tip die gegeven wordt onder de aanbieding.

Het verweer

Op de internetsite staat duidelijk dat de rentepercentages op jaarbasis zijn, hetgeen gebruikelijk is bij een vaste termijn depositie. Op die wijze zijn financiële producten gemakkelijk met elkaar te vergelijken. Ook staat in de rubriek ‘veelgestelde vragen’ en in de reclame-uiting zelf dat de rente op jaarbasis is. De uiting is niet misleidend. Voor de gemiddelde consument is deze voldoende duidelijk en volledig.

Het oordeel van de Commissie

Bij het rentepercentage dat genoemd wordt bij één van de onder de aanbieding staande voordelen, alsook bij het daaronder staande overzicht van rentepercentages behorende bij de verschillende looptijden, wordt door middel van een asterisk verwezen naar de onderaan de pagina staande mededeling: “Vermelde rentepercentages zijn rentepercentages op jaarbasis”. Weliswaar ontbreekt bij het bij de tip genoemde rentepercentage van 5,0% een asterisk, maar op grond van het vorenstaande acht de Commissie de uiting voldoende duidelijk.
Bovendien plegen rentepercentages op jaarbasis te worden vermeld.
Gezien het bovenstaande acht de Commissie het voor de gemiddelde consument voldoende duidelijk dat het bewuste rentepercentage het rentepercentage op jaarbasis is.

De beslissing

De Commissie wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken