a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2008/08.0495

Datum:

04-12-2008

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Lexton biedt op de website www.skyeurope.nl reizen aan. Indien men op een reis klikt, kan men deze boeken via de website van adverteerder.

De klacht

Klager heeft via internet twee tickets besteld bij adverteerder. Bij het inchecken bleek dat hij zowel voor de heen- als terugreis € 20,– extra per koffer moest betalen. Nergens op de website van adverteerder of tijdens het bestellen van tickets wordt gewaarschuwd dat extra kosten voor koffers in rekening kunnen worden gebracht. Pas na het betalen van de tickets krijgt men de mededeling dat extra kosten in rekening kunnen worden gebracht indien men naast handbagage ook koffers wil inchecken.

Het verweer

Klager is bij het boeken van de reis akkoord gegaan met de algemene voorwaarden van adverteerder. In die voorwaarden staat dat lowcost luchtvaartmaatschappijen afwijkende bagage­regelingen kunnen hanteren en dat men de specifieke bagageregeling dient op te vragen bij de desbetreffende luchtvaartmaatschappij. Klager is juist geïnformeerd.

Het oordeel van de Commissie

De Commissie begrijpt dat het klager vrij­stond om zonder extra kosten handbagage mee te nemen, en dat hij uitsluitend voor de koffers die geen handbagage zijn, moest bijbe­talen. Of kosten voor bagage verschuldigd zijn, hangt derhalve af van de keuze van de passagier met betrekking tot het meenemen van koffers. Nu blijkens het voorgaande de kos­ten van bagage geen op het moment van publi­ca­tie van de reis bekende, onvermijd­bare en on­los­makelijk aan de dienst verbonden kos­ten zijn, acht de Commissie het niet in strijd met de Neder­landse Reclame Code dat het bedrag dat men moet betalen voor koffers (anders dan hand­ba­ga­ge) niet reeds is inbe­grepen in het bedrag dat men voor de reis verschuldigd is. Klager is geïn­for­meerd over de verplichting om aanvullende kos­ten te betalen indien hij extra koffers wenst mee te ne­men. De klacht faalt derhalve.

De beslissing


Op grond van het voorgaande wijst de Commissie de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken