a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2008/1559/08.0266

Datum:

04-11-2008

Uitspraak:

bevestiging aanbeveling

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft de op de website www.fotoklein.nl van Foto Klein BV onder het kopje “Klein in prijs, groot in service” staande tekst “Laagste prijs garantie”.

De klacht

De camera die klager wilde hebben, de Canon Powershot S5 IS, kostte bij adverteerder € 365,71, terwijl diezelfde camera bij Fotohart te Maassluis € 296,- kostte exclusief verzendkosten van € 12,50. Toen klager de verkoopster herinnerde aan de
“laagste prijs garantie” deelde zij mee dat Fotohart in Maassluis is gevestigd en om die reden buiten beschouwing dient te worden gelaten. Zelfs bij Neckerman, die als duur bekend staat, is de camera goedkoper. Klager heeft de camera tenslotte bij Fotohart gekocht en is derhalve voor niets naar adverteerders vestiging gegaan.

Het verweer

De “laagste prijs garantie” geldt indien na aankoop het product elders in een vergelijkbare winkel goedkoper wordt aangeboden. Uit de voorwaarden op de website blijkt dat daarbij niet het prijsniveau van internetwinkels dient te worden aangehouden.

De repliek

Klager handhaaft zijn standpunt en deelt mee dat Fotohart een fotovakhandel is en dat de door adverteerder genoemde voorwaarden niet in de advertentie en niet op de website staan.

Het oordeel van de Commissie (7 juli 2008)

In de advertentie staat niet dat en zo ja welke voorwaarden op het aanbod van toepassing zijn. Naar klager onweersproken heeft gesteld, staan de voorwaarden ook niet op de website.
Waar adverteerder stelt dat de prijs uitsluitend vergeleken mag worden met die welke in vergelijkbare winkels voor het desbetreffende product wordt gevraagd, overweegt de Commissie dat de consument steeds minder onderscheid maakt tussen reguliere winkels, reguliere winkels met de mogelijkheid om artikelen via internet te bestellen en internetwinkels. Nu door klager geen beroep kan worden gedaan op de “laagste prijs garantie” terwijl de bewuste camera door Fotohart, die zowel een reguliere fotovakhandel is als ook bestelde artikelen opstuurt en derhalve als vergelijkbare winkel is te beschouwen, voor een geringer bedrag wordt aangeboden, is geen duidelijke informatie verstrekt over de prijs als bedoeld in artikel 8.2 onder d van de Nederlandse Reclame Code (NRC). Voorts is de Commissie van oordeel dat de gemiddelde consument hierdoor ertoe gebracht kan worden een besluit te nemen over een transactie dat hij anders niet had genomen. Om die reden is de uiting misleidend en daardoor oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC (nieuw).

De beslissing

Gelet op het vorenstaande acht de Commissie de uiting in strijd met artikel 7 NRC en beveelt zij adverteerder aan om niet meer op een dergelijk wijze reclame te maken.


Regeling:

artikel 7 NRC

De grieven

Deze kunnen als volgt worden samengevat.

I.
De “laagste prijs garantie” is een garantie voor aankopen die gedaan zijn en niet voor aankopen die nog gedaan moeten worden.

II.
De bij de klacht gevoegde “B.T.W. advertentie” staat los van de “laagste prijsgarantie”.

III.
Het door de Commissie of door de klager omcirkelde gedeelte van de website, dat te zien is op de afdruk van die website die aan de beslissing van de Commissie is gehecht, verwijst naar de “klantenservice” pagina, waarop de voorwaarden van de “laagste prijs garantie” duidelijk zijn vermeld.

IV.
Foto Klein kan nooit verplicht worden om zich te conformeren aan prijzen van diens concurrenten.

Het antwoord in appel

De grieven zijn gemotiveerd weersproken.
Geïntimeerde merkt onder meer op dat het door hem omcirkelde gedeelte van de website waar staat: “laagste prijs garantie” niet “clickable” is en geen hyperlink heeft naar de door Foto Klein aangehaalde klantenservicepagina op de website. Voorts deelt hij mee dat er ook geen sterretje of andere verwijzing bij de tekst “laagste prijs garantie” staat, om te verwijzen naar de voorwaarden of klantenservicepagina. Ook op 17 mei 2008 was het bewuste gedeelte van de website niet “clickable” en was er geen verwijzing naar de voorwaarden.

Het oordeel van het College

De grieven lenen zich voor gezamenlijke behandeling.

Het College stelt voorop dat de Commissie zich uitsluitend heeft uitgelaten over de tekst “laagste prijs garantie” zoals deze is vermeld in het door geïntimeerde omcirkelde gedeelte van de website www.fotoklein.nl., waarvan een kopie aan de beslissing van de Commissie is gehecht en niet over een eveneens bij de klacht gevoegde advertentie van Foto Klein. Het College zal zijn oordeel beperken tot de beslissing van de Commissie met betrekking tot eerstgenoemde uiting en de tegen die beslissing aangevoerde grieven.

Naar geïntimeerde onweersproken heeft meegedeeld, kon de gewraakte “laagste prijs garantie” op het moment van het indienen van de klacht, te weten 17 mei 2008, niet worden aangeklikt en was deze tekst evenmin voorzien van een verwijzing naar de voorwaarden waaronder op deze garantie een beroep kan worden gedaan.
Gelet hierop is het College van oordeel dat deze voorwaarden onvoldoende kenbaar zijn voor de consument en deelt het College het oordeel van de Commissie dat geen duidelijke informatie is verstrekt over de prijs als bedoeld in artikel 8.2 onder d van de Nederlandse Reclame Code (NRC) nieuw. Aangezien de gemiddelde consument er bovendien toegebracht kan worden een besluit te nemen over een transactie dat hij anders niet had genomen, is de uiting misleidend en daardoor oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC (nieuw).

De beslissing

Het College bevestigt de beslissing van de Commissie.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken