a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2012/00905

Datum:

29-10-2012

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Motivatie:

Misl. Prijs(vermelding)

Medium:

Digitale marketing communicatie

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft een uiting in de My T-Mobile omgeving op de website www.t-mobile.nl.

           “Met iSmart 200 p.m.

            € 24,75*

            Kosten toestel € 229,95.

 

            Voor dit product geldt een levertijd van ca. 2 tot 4

            weken.

            Actie: Nu 6 maanden 50% korting op abonnement

            en 24 maanden gratis Onbeperkt Internet

            Voordeelbundel. De korting wordt verrekend op je

            factuur”.

 

De klacht

 

Achter het maandtarief van € 24,75 staat een asterisk zonder dat duidelijk is naar welke voetnoot, pop-up of mededeling op de website deze asterisk verwijst. In de alinea onder de prijs staat dat er nu een actie is bestaande uit 6 maanden 50% korting op het abonnementstarief, zonder dat duidelijk wordt gemaakt of het getoonde tarief van € 24,75 het actietarief is of niet. Dit wordt evenmin duidelijk bij het doorlopen van het bestelproces en uit de vermelding van de maandelijkse kosten van het aangeboden iSmart 200 abonnement – “€ 24,75” – op de definitieve bestelpagina. De tussen haakjes geplaatste mededeling “normale prijs

€ 49,50” maakt onvoldoende duidelijk dat dit het reguliere tarief is ten opzichte waarvan de 50% korting wordt berekend en dat dit tarief na 6 maanden ook voor bestaande klanten van T-Mobile zoals klager geldt.

 

Het verweer

 

Op de bestelpagina staat:

iSmart 200 2 jarig abonnement*                                                                             € 24,75

(Normale prijs € 49,50 per maand)

Actie: Nu 6 maanden 50% korting. De korting wordt verrekend op je factuur.”

 

Uit deze tekst blijkt duidelijk dat het actietarief van € 24,75 voor 6 maanden geldt en dat het reguliere tarief € 49,50 bedraagt. Dat deze tarieven ook voor bestaande klanten gelden, blijkt uit het feit dat geen sprake is van verlenging van een bestaand contract, maar van het afsluiten van een nieuw abonnement.

 

De mondelinge behandeling

 

Het standpunt van adverteerder is nader toegelicht. Daarbij is erkend dat in het aanbod niet duidelijk is naar welke mededeling de asterisk bij het bedrag € 24,75 verwijst. Uit het feit dat er een asterisk staat, kan echter worden afgeleid dat er ‘iets aan de hand is’. Tijdens het bestelproces wordt voldoende informatie verstrekt.

 

Het oordeel van de Commissie

 

In de bestreden uiting staat als prijs van het aangeboden iSmart 200 abonnement vermeld

“€ 24,75*”, zonder dat duidelijk wordt gemaakt wat het abonnementstarief is. Met betrekking tot de prijs van het abonnement wordt voorts gezegd “Actie: Nu 6 maanden 50% korting op abonnement”. Door de voorgaande mededelingen wordt de indruk gewekt dat het genoemde bedrag van € 24,75 het maandtarief betreft waarop gedurende 6 maanden een korting van 50% wordt verleend. In werkelijkheid blijkt in het getoonde abonnementstarief van

€ 24,75 de korting van 50% reeds te zijn verdisconteerd. In het vervolg van het bestelproces wordt de onjuiste indruk die door de prijsvermelding in de bestreden uiting is ontstaan onvoldoende weggenomen.

 

Gelet op het voorgaande is de bestreden uiting voor de gemiddelde consument onduidelijk ten aanzien van de prijs van het aangeprezen product als bedoeld in de aanhef en onder d van artikel 8.2 van de Nederlandse Reclame Code (NRC). Omdat de gemiddelde consument door de uiting ertoe gebracht kan worden een besluit over een transactie te nemen dat hij anders niet had genomen, is de uiting tevens misleidend en daardoor oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC.

 

Gelet op het vorenstaande wordt als volgt beslist.

 

De beslissing

 

De Commissie acht de reclame-uiting in strijd met het bepaalde in artikel 7 NRC. Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken