a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2012/00951

Datum:

21-11-2012

Uitspraak:

VT (=voorzitterstoewijzing)

Product/dienst:

Motivatie:

Misl. Beschikbaarheid

Medium:

Drukpers/tijdschriften

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft reclame in adverteerders blad Zie nr. 10 voor de Ziggo TV App.

 

De klacht

 

Om van de Ziggo TV App gebruik te kunnen maken moet je televisie en internet van Ziggo hebben. Klager neemt het Alles-in-1 pakket van Ziggo af en betaalt daarvoor aan Ziggo, zoals blijkt uit het door klager overgelegde overzicht “Mijn producten” op ziggo.nl. Niettemin kan klager geen gebruik maken van de Ziggo TV App omdat hij – volgens Ziggo – televisie afneemt via de gemeente. Nu van deze uitzondering in de onderhavige (en andere) uiting(en) geen melding wordt gemaakt, acht klager de uiting misleidend.

 

Het verweer

 

In klagers woonplaats Edam-Volendam is sprake van een bijzondere situatie, omdat die gemeente het televisiekabelnetwerk in eigen handen heeft gehouden. Ziggo levert de signaaldiensten tot aan het netwerk van Edam-Volendam, waarna het signaal door de gemeente aan de bewoners wordt geleverd. Strikt genomen zijn de bewoners dus klant van de gemeente en niet van Ziggo. Als gevolg hiervan kunnen de bewoners niet van het volledige dienstenpakket van de Ziggo TV App gebruik maken. Omdat in de uiting duidelijk tot uitdrukking komt dat de dienst alleen door Ziggo abonnees genoten kan worden, is er geen sprake van misleiding.

 

Het oordeel van de voorzitter

De voorzitter is van oordeel dat de klacht  de Commissie aanleiding zal geven een aanbeveling te doen, en overweegt daartoe het volgende.

 

Met betrekking tot het live televisie kijken via de Ziggo TV App staat in de uiting, in het kadertje met nummer 4:  “U heeft hiervoor een internet- en televisieabonnement van Ziggo nodig, maar betaalt niets extra.” Voorts wordt onder het kopje “Heeft u ‘m al?” voor het downloaden van de Ziggo TV App verwezen naar de website van Ziggo.

Uit de uiting blijkt voldoende duidelijk dat de Ziggo TV App alleen beschikbaar is voor abonnees die (in ieder geval) een internet- en televisieabonnement van Ziggo afnemen.

 

Er blijkt echter een situatie mogelijk te zijn waarin Ziggo de televisiesignaaldiensten tot aan de gemeentegrens levert en de gemeente het signaal vervolgens levert aan haar inwoners. In de gemeente waar klager woonachtig is, Edam-Volendam, blijkt dit het geval te zijn. Op grond hiervan wordt klager kennelijk voor wat betreft de televisiediensten niet als Ziggo-abonnee aangemerkt, hoewel het product “Radio & Televisie” – zo blijkt uit het overgelegde overzicht – wel onder “Mijn producten” op klagers persoonlijke “mijn ziggo-webpagina” wordt vermeld en voor dit product ook abonnementsgeld aan Ziggo wordt betaald.

 

Nu het onder deze omstandigheden voor de gemiddelde consument niet duidelijk is dat hij door Ziggo niet als abonnee wordt beschouwd en hij op deze situatie ook niet bedacht hoeft te zijn, ligt het naar het oordeel van de voorzitter op de weg van Ziggo om consumenten op enigerlei wijze attent te maken op de mogelijkheid dat de Ziggo TV App voor (veronderstelde) Ziggo abonnees niet beschikbaar is. Nu in de uiting een dergelijke vermelding van of verwijzing naar een mogelijke uitzonderingssituatie ontbreekt, is de uiting onduidelijk ten aanzien van de beschikbaarheid van het aangeboden product als bedoeld in artikel 8.2 aanhef en onder b van de Nederlandse Reclame Code (NRC). Omdat de gemiddelde consument hierdoor ertoe gebracht kan worden een besluit over een transactie te nemen dat hij anders niet had genomen, is de uiting misleidend en daardoor oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC.

 

Gelet op het voorgaande wordt als volgt beslist.

 

De beslissing van de voorzitter
 

 

De voorzitter acht de bestreden reclame-uiting in strijd met het bepaalde in artikel 7 NRC.  Hij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken