a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2013/00612

Datum:

21-10-2013

Uitspraak:

VAF (=voorzittersafwijzing)

Product/dienst:

Motivatie:

Misl. Voornaamste kenmerken product

Medium:

Digitale marketing communicatie

De bestreden reclame-uitingen

Het betreft een bij de reclamecampagne voor Ziggo Wifi Spots behorende televisiecommercial en websiteonderdeel van adverteerder.

In de televisiecommercial wordt gezegd: “Samen met heel veel Ziggo-internetklanten komen wij met iets heel bijzonders: Ziggo Wifi Spots. Dat is samen onbeperkt Wifi zonder extra kosten op zo’n 1 miljoen locaties in Nederland”.

Op de internet site van adverteerder staat bij de toelichting met betrekking tot de Ziggo Wifi Spots onder meer uitgelegd hoe deze dienst in zijn werk zal gaan en wanneer men hiervan gebruik kan maken. Door het invullen van een postcode kan de klant zien wat de richtdatum is voor gebruikmaking van de Ziggo Wifi Spots in de betrokken regio.

De klacht

Ziggo kan deze reclame niet waarmaken. Ondanks de datum vanaf wanneer ik gratis gebruik zou kunnen maken van Ziggo Wifi Spots, welke datum via de internetsite van Ziggo voor mijn postcode zou gelden, is het niet mogelijk gebleken om gratis en onbeperkt gebruik te maken van deze dienst. Ik blijk niet over het juiste modem te beschikken. Ook andere klanten van Ziggo ondervinden dit probleem waardoor ik met geen enkele Wifi Spot bij mij in de buurt contact kan leggen. De reclame-uitingen zijn misleidend.

Het verweer

Nu in de uitingen wordt gesproken over “Binnenkort…” en “op steeds meer plaatsen is Wifispots inmiddels geactiveerd”, kan worden afgeleid dat niet alle modems nu reeds geschikt zijn. De modemrouters van niet-internetklanten dienen daarvoor geschikt gemaakt te worden, zo ook deze van klager. Ziggo wisselt zo spoedig mogelijk alle modemrouters waarbij dit noodzakelijk is om van deze extra dienst gebruik te kunnen maken. Inmiddels kan klager overigens wel gebruik maken van de circa 1 miljoen Wifi Spots die reeds daarvoor geschikt zijn.

 

 

Het oordeel van de voorzitter

De voorzitter is van oordeel dat de Commissie de klacht zal afwijzen. Hij overweegt daartoe het volgende.

Naar het oordeel van de voorzitter zal de gemiddelde consument onder meer door het gebruik van de woorden “samen met heel veel Ziggo-internetklanten komen wij met iets heel bijzonders” in de televisiecommercial en “op steeds meer plaatsen”, “binnenkort kan iedereen”, “dat we binnenkort in alle Wifi-modems zullen activeren” en “richtdatum” en “de voor u geldende datum kan hiervan afwijken” op de betrokken website, begrijpen dat er aan een aantal voorwaarden dient te worden voldaan en dat met enige tijd rekening gehouden moet worden, voordat sprake is van onbeperkt en gratis draadloos internet via Wifi Spots voor alle Ziggo klanten.

Nu in de bestreden reclame-uitingen op dit punt voorbehouden worden gemaakt en de gemiddelde consument er hierdoor naar het oordeel van de voorzitter bovendien niet toe kan worden gebracht een besluit over een transactie te nemen dat hij anders niet had genomen, acht de voorzitter de uitingen niet misleidend in de zin de NRC.

De beslissing van de voorzitter

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken