a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2014/00147

Datum:

09-04-2014

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Motivatie:

Misl. Voornaamste kenmerken product

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uiting

Het betreft de televisiereclame waarin gezegd wordt:

“We downloaden tegenwoordig hele films, luisteren streaming muziek én gebruiken daarvoor verschillende apparaten tegelijkertijd. Maar de kabels blijven hetzelfde terwijl alles steeds drukker wordt. Zeker als u het laatste stuk moet delen met de buurt. Bij Fiber Nederland krijgt u een persoonlijke glasvezelkabel. Razendsnel en klaar voor een toekomst met nieuwe mogelijkheden”.

In beeld verschijnt tot slot onder meer de volgende tekst: “Tot 500 Mb internet”.

De klacht

Klager voert aan dat adverteerder claimt dat men haar verbinding, in tegenstelling tot de verbinding van andere aanbieders, niet met andere buurtbewoners deelt. Dat is niet juist. Zowel de glasvezelkabel als een adsl-verbinding worden tot de wijkcentrale niet gedeeld met de buren. Vanaf de wijkcentrale wordt de verbinding wel gedeeld met andere buurtbewonersss en daar zitten tot 3000 klanten op een 10 gigabit-verbinding. Dit betekent dat er maar 3 megabit gegarandeerd beschikbaar is en niet 500, zoals adverteerder claimt. De ervaring leert dat de genoemde snelheid in 90% van de gevallen wel wordt gehaald, maar de claim in de uiting klopt niet.

Het verweer

De mededeling “zeker als u het laatste stuk moet delen met de buurt” ziet niet op alle andere aanbieders, maar daarmee wordt beoogd te benadrukken dat het steeds drukker wordt, helemaal op een gedeelde verbinding. Door het gebruik van verschillende apparaten is sprake van “zwaar gebruik” en daarvoor heeft men een daarvoor geschikt glasvezelnetwerk of kabelnetwerk nodig.

Het delen van het laatste stuk ziet met name op dienstenaanbieders die gebruik maken van het kabelnetwerk, aangezien daar sprake is van gedeelde infrastructuur. Verbindingen tussen de woning en het koppelpunt zijn daar vertakt in een zogenaamde ster-structuur. De kabel wordt gedeeld met meerdere huishoudens waardoor de beschikbare capaciteit over die huishoudens wordt verdeeld hetgeen gevolgen heeft voor de maximale capaciteit per aangesloten woning. Op de kabel is thans maximaal 200 M/bits aan download mogelijk en 20 M/bits upload, terwijl adverteerder al 500 Mbit synchroon aanbiedt. Dus zowel 500 M/bits (tegelijk) aan download- en uploadsnelheid. Om die reden is de uiting van adverteerder omtrent het delen van belang voor het verschil in mogelijkheden voor de consument.

Met de zinsnede “Maar de kabels blijven hetzelfde” wordt beoogd duidelijk te maken dat de bestaande infrastructuur (de kabels) fysiek niet worden aangepast, terwijl er steeds meer dataverkeer plaats vindt. Dit in tegenstelling tot de infrastructuur waar adverteerder zijn diensten op levert, namelijk glasvezel. Omdat er steeds meer data worden verstuurd, wordt het vezelnetwerk momenteel landelijk aangelegd om huishoudens te voorzien van dit netwerk.

Ieder huishouden dat is aangesloten op het glasvezelnetwerk heeft een individuele glasvezelverbinding naar de wijkcentrale. Vanuit de wijkcentrale (die een capaciteit heeft voor circa 3.000 huishoudens) gaan meerdere meervezelige kabels naar verschillende distributiepunten en achter elk distributiepunt zitten maximaal 48 woningen. In het distributiepunt wordt de 96-vezelige kabel gesplitst in 2-vezelige kabels die ieder hun eigen weg naar een woning vervolgen. De consument heeft een eigen verbinding naar het distributiecentrum en deelt deze verbinding niet met de buurt zodat iedere consument de beschikking heeft over 500 Mbit/s, zelfs als alle circa 3.000 huishoudens deze dienst afnemen.

Gezien het vorenstaande is de uiting correct.

Het oordeel van de Commissie

In de gewraakte uiting wijst adverteerder op het feit dat steeds intensiever gebruik wordt gemaakt van internet, maar dat de capaciteit van de (gewone) kabel hetzelfde blijft, waardoor de beschikbare capaciteit per huishouden afneemt “Zeker als u het laatste stuk moet delen met de buurt”, aldus adverteerder. Deze mededeling is juist en wordt door klager ook niet betwist.

Adverteerder, die voor zijn diensten gebruik maakt van glasvezel, wijst vervolgens in zijn algemeenheid op het voordeel van gebruikmaking van een glasvezelverbinding, zonder te stellen dat “het niet delen van capaciteit in de buurt” alleen bij glasvezel voorkomt. Voordeel van glasvezel is dat ieder huishouden vanaf het lokale koppelpunt de beschikking heeft over een eigen 2-vezelige kabel, zodat eventueel gelijktijdig internetgebruik door de buren geen invloed heeft op de dienst, anders dan het geval is bij een kabel- of adsl-verbinding.

Met betrekking tot de mededeling “Tot 500 Mb internet” overweegt de Commissie dat adverteerder deze snelheid niet garandeert. Nu klager stelt dat de ervaring leert dat deze snelheid in 90% van de gevallen wordt gehaald, acht de Commissie ook dit onderdeel van de klacht ongegrond.

Op grond van het vorenstaande acht de Commissie de klacht ongegrond.

De beslissing

De Commissie wijst de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken