a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2014/00149

Datum:

09-04-2014

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Motivatie:

Misl. Ontbrekende informatie

Medium:

Digitale marketing communicatie

De bestreden reclame-uiting

Het betreft adverteerders website www.online.nl waarop in het kader van de Winteractie “Internet, Bellen & TV” een “Alles-in-1”- pakket wordt aangeboden met de mededeling

“€ 29,95 per maand. Na 24 maanden geldt een hogere prijs”.

De klacht

In de uiting staat niet dat bestaande klanten niet van deze aanbieding gebruik kunnen maken. Ook uit het aanvraagformulier op adverteerders website en uit de voorwaarden blijkt dit niet. Toen klager van de actie gebruik wilde maken, verscheen de tekst: “Wij kunnen uw huidige contract niet openbreken voor deze korting maar we kunnen u de betreffende upgrade wel leveren tegen een meerprijs van wat u nu betaalt.” Nu niet is vermeld dat bestaande klanten van het nieuwe uitgebreidere pakket geen gebruik kunnen maken, acht klager de uiting misleidend.

Het verweer

Klager heeft op 6 februari 2013 met adverteerder een contract gesloten voor een periode van 2 jaar voor een bedrag van € 25,95 per maand, bij welke actie een gratis Samsung tablet ter waarde van € 249,- was inbegrepen. Krachtens de Algemene Voorwaarden gelden “Acties” niet in combinatie met elkaar of in combinatie met andere acties of kortingen omdat bij dit soort speciale acties (tablet cadeau) een bepaalde terugverdientijd nodig is. Van de onderhavige actie konden ook bestaande klanten gebruik maken, met uitzondering van die klanten die nog aan een contract met een vaste looptijd zijn gebonden. Overigens lijkt het adverteerder nogal voor de hand liggend dat een klant niet twee maal van een dergelijke actie gebruik kan maken.

Het oordeel van de Commissie

Klager maakt bezwaar tegen het feit dat niet is vermeld dat bestaande klanten geen gebruik kunnen maken van de onderhavige actie, doch anders dan klager veronderstelt, kunnen ook bestaande klanten van deze actie gebruik maken, doch meestal zal daaraan -omdat er reeds een contract is- geen behoefte zijn.

Het feit dat klager voor deze actie niet in aanmerking kwam, omdat hij het contract dat hij op 6 februari 2013 niet zonder kosten kon openbreken, maakt de reclame niet misleidend. Klager mocht op grond van de reclame-uiting niet verwachten dat hij zijn bestaande contract kon openbreken. Hij had immers toen hij zijn thans lopende contract tijdens een eerdere actie afsloot een Samsung tablet cadeau gekregen mits hij het contract voor twee jaar afsloot en die voorwaarde had hij aanvaard.

Naar het oordeel van de Commissie zal de gemiddelde consument niet verwachten dat hij een vast contract dat hij heeft afgesloten om van een speciale actie gebruik te kunnen maken, vroegtijdig kan beëindigen teneinde van een nieuwe actie te kunnen profiteren.

Op grond van het vorenstaande acht de Commissie de klacht ongegrond.

De beslissing

De Commissie wijst de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken