a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2014/00243

Datum:

22-05-2014

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Motivatie:

Misl. Ontbrekende informatie

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden uitingen

Het betreft:

1.

Een tv-commercial waarin onder meer wordt gezegd:

“Johnny wil altijd meer. Meer internetten bijvoorbeeld. En met WifiSpots van UPC kan dat straks op 500.000 plekken”.

2.

Een uiting op www.upc.nl/klantenservice/internet/wifi-spots, waarin onder meer staat:

“Als internetklant van UPC beschikt u over WifiSpots van UPC. Dit zijn plekken waar u gratis over internet beschikt. Elke dag komen er meer van deze WifiSpots bij.

Straks zijn het er 500.000. U logt eenmalig in. Iedere volgende keer dat u met uw smartphone, tablet of laptop bij een van de vele WifiSpots komt, krijgt u automatisch verbinding met het gratis wifinetwerk”.

De klacht

Klager heeft de volgende bezwaren.

 

1.

In de uitingen is niet vermeld dat het bereiken van het aantal van 500.000 Wifi-hotspots afhankelijk is van de medewerking van de UPC-klanten. In zoverre acht klager het onjuist dat voornoemd aantal wordt genoemd. Klager voert het volgende aan.

De hotspots zijn geen op zichzelf staande apparaten, maar modems bij klanten. Wil een buitenstaander gebruik maken van een hotspot, c.q. het modem bij de klant, dan dient de klant daarmee in te stemmen.

2.

Klager vindt het onbehoorlijk dat UPC de modems standaard heeft ingesteld voor gebruik door een buitenstaander; de klant dient het modem zelf uit te schakelen, indien hij zodanig gebruik niet wenst. Volgens klager, die UPC-klant is, is er sprake van een inbreuk op zijn privacy.

Het verweer

De klacht is gemotiveerd weersproken. Op het verweer zal worden teruggekomen in het oordeel.

De mondelinge behandeling

Het standpunt van verweerder is nader toegelicht. Op die toelichting zal worden teruggekomen in het oordeel.

Het oordeel van de Commissie

De Commissie stelt voorop dat beide bestreden uitingen moeten worden aangemerkt als reclame in de zin van artikel 1 van de Nederlandse Reclame Code (NRC). De uitingen houden duidelijk een openbare aanprijzing in van de door UPC geboden dienst WifiSpots. Van de uitingen zal niet alleen kennis worden genomen door bestaande klanten van UPC, maar ook door potentiële klanten. Wat dit betreft onderscheiden de thans bestreden uitingen zich van de uitingen, beoordeeld in dossier 2013/00914, genoemd in het verweer.

Aan het oordeel dat er sprake is van reclame doet niet af dat WifiSpots niet apart behoeven te worden besteld, maar -zoals ter vergadering namens verweerder is meegedeeld- een extra vormen voor internetklanten van UPC.

Met betrekking tot de verschillende bezwaren overweegt de Commissie het volgende.

Ad 1.

Het in de uitingen genoemde aantal van 500.000 WifiSpots heeft verweerder bij verweer en ter vergadering als volgt onderbouwd.

Voor de introductie van WifiSpots maakt UPC haar modems die bij de klanten staan (en die eigendom blijven van UPC) geschikt voor een tweede Wifi toegang, welke toegang gescheiden is van de toegang van de klant zelf.

UPC heeft ongeveer 1 miljoen internetklanten en derhalve ook 1 miljoen internetmodems in haar verzorgingsgebied. Van deze modems zijn er 800.000 geschikt voor de software, vereist voor WifiSpots. Sinds de week van 14 april 2014 zijn van deze 800.000 modems 700.000 modems door UPC geactiveerd (voor WifiSpots geschikt gemaakt).

Als een klant gebruik wil maken van de WifiSpots-functionaliteit op de modems van andere internetklanten van UPC, moet hij zich eerst aanmelden. Als de klant zelf over een geschikt modem van UPC beschikt, kan hij de functionaliteit ook uitzetten op zijn eigen modem.

Wat betreft de afhankelijkheid van de medewerking van de UPC-klanten heeft klager in zoverre gelijk dat het in theorie mogelijk is dat een zodanig percentage van de klanten met een geschikt modem de functionaliteit uitzet, dat het aantal van 500.000 niet wordt behaald. Van een zodanige situatie is echter niet gebleken; ter vergadering is daarentegen namens verweerder meegedeeld dat de functionaliteit op dit moment door ongeveer 3% van de klanten met een geactiveerd modem is uitgezet. Gelet hierop acht de Commissie het in de uitingen genoemde aantal van 500.000 niet onjuist.

Ad b.

Het bezwaar dat UPC de modems standaard heeft ingesteld voor gebruik door een buitenstaander houdt geen verband met de bestreden uitingen en betreft veeleer de (uitvoering van de) dienst WifiSpots. Derhalve acht de Commissie zich niet bevoegd om over dit onderdeel van de klacht te oordelen.

Gelet op het bovenstaande wordt als volgt beslist.

De beslissing

De Commissie wijst de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken