a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2014/00322

Datum:

05-06-2014

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Motivatie:

Misl. Voornaamste kenmerken product

Medium:

Digitale marketing communicatie

De bestreden reclame-uiting

Het betreft de uiting op de website www.canaldigitaal.nl (subpagina /zender/sport1/) betreffende het “Sport1 + Motors-pakket”, in het bijzonder de volgende tekst:

“Het Sport1 + Motors-pakket is als volgt samengesteld:

De beste live-sportevenementen in HD-kwaliteit: met voetbal, tennis, golf, NBA basketbal,

MotoGP, atletiek en beachvolleybal.”

De klacht

De uiting belooft live uitzendingen van MotoGP. In werkelijkheid gaat het om samenvattingen, die (bij eerste uitzending) ’s nachts bekeken konden worden. Sport1 zendt wel alle wedstrijden (Moto1, Moto2 en MotoGP) live uit. Klager veronderstelt dat CanalDigitaal samenvattingen heeft ingekocht.

Het verweer

Sport1 bepaalt op welke kanalen de programma’s terecht komen, CanalDigitaal heeft hier geen invloed op. In de afgelopen periode werden de MotoGP-wedstrijden door Sport1 uitgezonden via Sport1 Extra1, welk programma niet in het Sport1 + Motors-pakket zit. Sport1 heeft meegedeeld dat de MotoGP weer op Sport1 Select HD wordt uitgezonden zodra de Champions League afgelopen is. Adverteerder acht de omschrijving van het pakket op de website juist. De precieze invulling van het pakket – waar en wanneer bepaalde sportevenementen worden uitgezonden – verneemt CanalDigitaal ook pas achteraf. Met de mededeling “De beste live-sportevenementen in HD-kwaliteit: met voetbal, tennis, golf, NBA basketbal, MotoGP, atletiek en beachvolleybal” wordt, mede gezien de context, niet gesteld dat van al deze sporten altijd live-materiaal beschikbaar is. Via Sport1 Go kunnen de wedstrijden van de MotoGP via internet wel altijd live worden bekeken.

Om teleurstellingen zoals van klager te voorkomen, heeft CanalDigitaal besloten op de website een verduidelijking op te nemen over de mogelijkheid van wijziging van de programmering op televisie en het kunnen volgen van live wedstrijden via Sport1 Go.

Het oordeel van de Commissie

In de bestreden uiting wordt zonder voorbehoud gesteld dat men bij een abonnement op het Sport1 + Motors-pakket “de beste live-sportevenementen in HD-kwaliteit: met voetbal, tennis, golf, NBA basketbal, MotoGP, atletiek en beachvolleybal” krijgt. Vast is komen te staan dat in ieder geval sinds enige tijd de MotoGP-wedstrijden niet live zijn uitgezonden, maar slechts in samenvattingen achteraf. De gemiddelde consument zal kunnen begrijpen dat bij het samenvallen van verschillende tot het pakket behorende sportevenementen niet alle evenementen live kunnen worden uitgezonden, maar hij hoeft er niet op bedacht te zijn dat van de specifiek genoemde live-sportevenementen in sommige gevallen slechts een samenvatting beschikbaar is.

Nu het voorgaande niet uit de uiting blijkt, gaat de uiting gepaard met onjuiste informatie ten aanzien van een van de voornaamste kenmerken van het aangeprezen product, te weten de van het Sport1 + Motors-pakket te verwachten gebruiksresultaten, als bedoeld in de aanhef en onder b van artikel 8.2 NRC. Nu de gemiddelde consument hierdoor ertoe gebracht kan worden een besluit over het afsluiten van het aangeprezen abonnement te nemen dat hij anders niet had genomen, acht de Commissie de uiting misleidend en daardoor oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC.

Dat niet CanalDigitaal maar Sport1 beslist welke programma’s op welke zenders terecht komen, zoals bij verweer gesteld, leidt niet tot een ander oordeel ten aanzien van het misleidende karakter van de bestreden uiting, voor welke uiting CanalDigitaal verantwoordelijk is.

Gelet op het vorenstaande wordt als volgt beslist.

De beslissing

De Commissie acht de reclame-uiting in strijd met het bepaalde in artikel 7 NRC. Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken