a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2014/00428

Datum:

15-07-2014

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Motivatie:

Misl. Prijs(vermelding)

Medium:

Digitale marketing communicatie

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een uiting op www.tele2.nl.

Daarin staat onder meer:

“INTERNET & BELLEN

ALTIJD 23€ /MND

En de eerste 3 maanden zelfs maar 15 € /mnd”

en

“HELPT DIT OM JE OVER DE STREEP TE TREKKEN?”.

De klacht

In de uiting staat: “ALTIJD 23€ /MND”. In werkelijkheid blijkt dit bedrag alleen voor een 1-jaarabonnement te gelden en voor nieuwe abonnees.

Klager acht de uiting misleidend als bedoeld in de artikelen 8.3 onder c en 8.4 onder e van de Nederlandse Reclame Code (NRC).

Het verweer

Namens adverteerder is onder meer het volgende meegedeeld.

De prijs van € 23,- per maand geldt zowel voor een 1-jarig als een 2-jarig abonnement. Alleen de duur van de actieperiode is verschillend: in geval van een 1-jarig abonnement betaalt men de eerste 3 maanden € 15,- per maand, in geval van een 2-jarig abonnement de eerste 12 maanden € 15,- per maand. Adverteerder verwijst in dit verband naar de als bijlage bij het verweer gevoegde “Afbeelding 2” op www.tele2.nl.

Niet alleen uit de context (“HELPT DIT OM JE OVER DE STREEP TE TREKKEN?”), maar ook uit de actievoorwaarden blijkt dat de aanbieding niet voor bestaande klanten geldt. Adverteerder verwijst naar de actievoorwaarden vermeld in de als bijlage bij het verweer gevoegde “Afbeelding 3” op www.tele2.nl.

Het oordeel van de Commissie

Door het overleggen van “Afbeelding 2” bij het verweer, een uiting op www.tele2.nl, heeft adverteerder voldoende aannemelijk gemaakt dat het aanbod “ALTIJD 23€ /MND”, anders dan klager stelt, niet alleen voor een 1-jarig abonnement geldt, maar ook voor een 2-jarig abonnement.

Dat het onderhavige aanbod alleen geldt voor nieuwe klanten betekent niet dat de bestreden uiting om die reden in strijd is met de NRC. In de uiting ligt niet de suggestie besloten dat het aanbod ook zou gelden voor bestaande abonnees, ook niet door het woord “ALTIJD”. Niet wordt gesuggereerd dat bestaande abonnees, in het kader van een reeds lopend abonnement en een bijbehorend ander maandbedrag, ontslagen worden van hun verplichtingen op grond van de overeenkomst die zij met Tele2 hebben afgesloten en nu ook € 23,- per maand gaan betalen. In de uiting staat ook duidelijk: “HELPT DIT OM JE OVER DE STREEP TE TREKKEN?”, hetgeen duidt op het afsluiten van een nieuw abonnement. Voorts staat in de bij het verweer overgelegde actievoorwaarden op www.tele2.nl onder het kopje “Voorwaarden bestaande klanten” uitdrukkelijk: “Als je al een abonnement met internet van Tele2 hebt, dan geldt deze actie niet”.

Gelet op het bovenstaande wordt als volgt beslist.

De beslissing

De Commissie wijst de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken