a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2014/00764

Datum:

02-12-2014

Uitspraak:

VT (zonder opleggen aanbeveling)

Product/dienst:

Motivatie:

Misl. Voornaamste kenmerken product

Medium:

Digitale marketing communicatie

De bestreden reclame-uiting

Het betreft de subpagina van de website www.tele2.nl met betrekking tot “hd-tv” (High Definition Television). Op deze pagina staat welke zenders men in HD bij Interactieve TV van adverteerder ontvangt. Hieronder staat, na de kop “Haarscherp beeld & spraakmakend mooi geluid”, onder meer:

“Voor HDTV heb je een televisietoestel nodig met een HDMI aansluiting en je toestel dient minimaal HD Ready te zijn

HD Ready 720p Full HD 1080p”.

Klager stelt, kort samengevat, dat nergens op de website staat dat adverteerder HDTV levert in 1080i kwaliteit, hetgeen volgens klager inferieur is aan 1080p. Klager voelt zich misleid door de wijze waarop adverteerder de informatie over HDTV in de uiting presenteert.

Het verweer

Adverteerder stelt dat er verschillende varianten HD bestaan. HD kan worden uitgezonden in 720p, 1080i en 1080p. Door beperkingen van bandbreedte en hardware leveren de meeste providers 1080i. Het verschil tussen 1080i en 1080p is dat bij 1080i de verticale beeldlijnen per beeldwissel om en om benut worden terwijl bij 1080p bij een beeldwissel alle 1080 beeldlijnen volledig worden benut. Bij adverteerder worden NPO 1, 2 en 3 in 1080i geleverd en de overige HD kanalen in 720p. Adverteerder doet in de bestreden uiting niet de belofte dat zij 1080p levert. De gewraakte uiting is alleen bedoeld om uit te leggen wat HDTV in zijn algemeenheid inhoudt en is niet misleidend. Bij de “internet orderstraat” wordt niet naar die informatie verwezen. Adverteerder heeft klager aangeboden zijn overeenkomst met haar kosteloos te beëindigen en heeft inmiddels de bestreden uiting aangepast.

De verdere reacties van partijen

Partijen handhaven hun standpunten.

Het oordeel van de voorzitter

1) De voorzitter stelt voorop dat bij de beoordeling van de vraag of een uiting misleidend is, van de volledige uiting dient te worden uitgegaan. Dit brengt mee dat de mededeling “HD Ready 720p Full HD 1080p”, welke op zichzelf genomen technische informatie over HDTV betreft, dient te worden bezien in de context van de gehele uiting. Deze context betreft informatie over “HD zenders bij Tele2” waarbij de desbetreffende zenders worden genoemd. Direct hieronder volgt informatie over “Haarscherp beeld & spraakmakend mooi geluid”, in verband waarmee wordt gezegd “HD Ready 720p Full HD 1080p”. Naar het oordeel van de voorzitter wordt door de context waarin deze mededelingen worden gedaan de suggestie gewekt dat adverteerder, voor zover het betreft Full HD, beeld in 1080p kwaliteit levert. De gemiddelde consument die gebruik kan maken van Full HD zal om die reden verwachten dat hij de genoemde zenders in 1080p kwaliteit zal kunnen bekijken. Niet in geschil is echter dat adverteerder op dit moment NPO 1, 2 en 3 in 1080i levert en de overige HD kanalen in 720p.

2. Blijkens het voorgaande is geen duidelijke informatie verstrekt over de voornaamste kenmerken van het product als bedoeld onder b van artikel 8.2 van de Nederlandse Reclame Code (NRC). Voorts oordeelt de voorzitter dat de gemiddelde consument hierdoor ertoe gebracht kan worden een besluit over een transactie te nemen, dat hij anders niet had genomen. Om die reden is de uiting misleidend en daardoor oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC.

3. De voorzitter neemt nota van de mededeling van adverteerder dat zij klager heeft aangeboden zijn overeenkomst met haar kosteloos te beëindigen en dat zij de bestreden uiting inmiddels heeft aangepast, zoals blijkt uit de door haar overgelegde schermafdruk waarop nu staat dat adverteerder op dit moment NPO 1, 2 en 3 in 1080i levert en de overige HD kanalen in 720p. De voorzitter ziet in het voorgaande aanleiding gebruik maken van zijn bevoegdheid als bedoeld in artikel 12 lid 5 van het Reglement van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep, en derhalve een aanbeveling achterwege laten.

De beslissing van de voorzitter

Op grond van het voorgaande acht de voorzitter de reclame-uiting in strijd met het bepaalde in artikel 7 NRC.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken