a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2018/00496

Datum:

09-08-2018

Uitspraak:

VAF (=voorzittersafwijzing)

Product/dienst:

Detailhandel

Motivatie:

Misleiding Prijs(vermelding)

Medium:

Digitale marketing communicatie

De bestreden reclame-uiting

Het betreft de volgende tekst op de website van adverteerder (www.bcc.nl) waarin onder het kopje “De 6 beloften van BCC.”, onder meer staat”:

“1. Altijd de beste prijs”

En

“1. Altijd de beste prijs. Dat is zeker.

BCC garandeert de beste prijs

  • Wij controleren dagelijks de prijzen bij vergelijkbare concurrenten binnen een straal van 20 km van onze winkels. Dit doen we met tientallen medewerkers die in het hele land de prijzen noteren in andere winkels. Wij passen onze prijzen daar dan direct op aan.
  • Mocht u binnen een straal van 20 km rond uw BCC winkel alsnog een lagere prijs zien, zelfs tot 14 dagen na aankoop, vertel het ons dan. Wij passen na controle de prijs direct aan, en betalen u het verschil terug.

BCC past de prijs ook aan op aanbiedingen van concurrenten.

  • Wij controleren elke dag de folders en aanbiedingen van concurrenten. Onze prijsgarantie is daarom ook van toepassing op aanbiedingen van concurrenten.
  • (…)
  • Onze prijsgarantie geldt ook voor een aantal landelijke actieve concurrenten en internetaanbieders, tenzij deze in het buitenland gevestigd zijn of geen vergelijkbare retourgaranties en servicevoorwaarden (kunnen) bieden.”

 

De klacht

De klacht wordt als volgt samengevat.

Klager heeft een wasemkap in een filiaal van adverteerder gekocht. Klager heeft een medewerker erop gewezen dat dezelfde wasemkap voor € 20,- minder bij keukenloods.nl wordt aangeboden. Klager kreeg de wasemkap niet mee voor de prijs waarvoor het product bij de concurrent wordt aangeboden, omdat volgens de medewerker keukenloods.nl niet in de groep aanbieders is opgenomen waarmee adverteerder haar prijzen vergelijkt. Dit zou terug te lezen zijn op de website, maar daar zijn deze “kleine lettertjes” volgens klager handig verstopt. Klager vindt het misleidend dat BCC adverteert met een “laagste prijsgarantie”, omdat ze deze niet kunnen waar maken. 

 

Het verweer

Het verweer wordt als volgt samengevat.

Volgens adverteerder wordt de “BCC prijsgarantie” zo helder en duidelijk mogelijk gecommuniceerd. De voorwaarden die van toepassing zijn op de prijsgarantie zijn te vinden via een link op de homepage van de website (www.bcc.nl). Adverteerder heeft een printscreen van de homepage en de pagina waarop de “BCC prijsgarantie” voorwaarden worden uitgelegd, overlegd.

 

Het oordeel van de voorzitter

1) De voorzitter begrijpt dat klager bezwaar maakt tegen de mededeling “altijd de beste prijs”, omdat volgens hem de voorwaarden voor de prijsgarantie verstopt zijn en adverteerder de prijs garantie niet waar kan maken. De voorzitter overweegt als volgt.

2) Uit de door adverteerder overlegde print blijkt dat de voorwaarden van de “BCC Prijsgarantie” via een duidelijk herkenbare link op de homepage van website geraadpleegd kunnen worden. Naar het oordeel van de voorzitter zal de gemiddelde consument de voorwaarden gemakkelijk kunnen vinden; van verstopte “kleine lettertjes” is geen sprake.

3) Via de link op de homepage wordt doorverwezen naar “De BCC Prijsgarantie” waarin gedetailleerd wordt uiteengezet onder welke voorwaarden een beroep kan worden gedaan op de prijsgarantie. De voorzitter acht de voorwaarden voor de gemiddelde consument voldoende duidelijk. Uit de voorwaarden blijkt (indirect) dat de “BCC Prijsgarantie” niet van toepassing is op keukenloods.nl, nu deze aanbieder niet wordt genoemd als concurrent waarvoor deze garantie geldt.

4) Op grond van het voorgaande is de voorzitter van oordeel dat de bestreden uiting voor de gemiddelde consument voldoende duidelijk maakt dat aan de “laagste prijsgarantie” voorwaarden verbonden zijn, wat de inhoud daarvan is en welke stappen moeten worden ondernomen om een beroep op de garantie te kunnen doen. Van misleidende reclame is onder deze omstandigheden geen sprake. Daarom wordt als volgt beslist.

 

De beslissing van de voorzitter

De voorzitter wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken