a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Elektronische apparaten

Dossiernr:

2016/00145

Datum:

23-03-2016

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Elektronische apparaten

Motivatie:

Misleiding Voornaamste kenmerken product

Medium:

Digitale marketing communicatie

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een uiting op de website: www.inventum.eu. Hierin staat – voor zover hier van belang –:

“Service & Garantie

(…)

Een kader met daarin de tekst: “Oer Hollands sinds 1908” en daarnaast de tekst:

“Oer Hollands, sinds 1908 Meer dan 100 jaar thuis in Nederland. Lees meer” (link). Indien men op deze link klikt komt men op een webpagina (‘over inventum’) waarop – voor zover hier van belang – staat: “100 jaar Inventum oer Hollands design en innovatie” (…) Maar Alexander Vosmaer had een vooruitziende blik. Hij geloofde in elektriciteit, zag talloze toepassingen en richtte in 1908 de fabriek op.” (…) “Sinds 1994 is Inventum verhuisd naar Veenendaal en ze is weer een echt familiebedrijf waar, net als in het begin, klein huishoudelijke apparaten en producten voor persoonlijke verzorging ontwikkeld worden. Passie en liefde voor ‘producten met een stekker’ kenmerkt Inventum”.

De klacht

Toen klager via internet op zoek ging naar een nieuwe waterkoker kwam hij terecht op de website van adverteerder. Mede vanwege de slogan “al sinds 1908 oer Hollands” heeft klager besloten een waterkoker van het merk ‘Inventum’ aan te schaffen. Bij thuiskomst kwam klager tot de ontdekking dat noch op het apparaat noch in de handleiding het land van fabricage stond vermeld. Onderop de doos waarin de waterkoker verpakt was stond onder meer: “MADE IN CHINA”. Bij e-mailbericht van 1 februari 2016 heeft klager adverteerder verzocht antwoord te geven op de vraag of de aanduiding: “oer hollands sinds 1908” een aanduiding is voor het feit dat zijn nieuwe apparaat (waterkoker) in Nederland is geproduceerd. De reactie hierop van Inventum luidde als volgt: “Al sinds 1908 is Inventum een oer-Hollands merk. Wat dat betekent? De teksten op onze apparaten, de handleidingen en de verpakkingen zijn 100% Nederlands. Dat geldt ook voor onze klantenservice. Dat geeft een vertrouwd gevoel en maakt onze producten extra gebruiksvriendelijk.” Klager vindt de uiting misleidend omdat volgens hem de slogan “al sinds 1908 oer Hollands” suggereert dat het toestel van Hollandse fabricaat is.  

Het verweer

Adverteerder bestaat al sinds 1908 en is altijd in Nederland gevestigd gebleven, dus een oer Hollands bedrijf. Klager koppelt ‘Oer Hollands sinds 1908’ ten onrechte aan het product. Adverteerder communiceert nooit dat de producten in Nederland zijn geproduceerd als dat niet het geval is. Bovendien wordt op de buitenzijde van alle productverpakkingen door middel van de term: ‘made in…’ duidelijk aangegeven waar de producten van adverteerder geproduceerd worden. Dit betreft uiteraard het product en niet de verpakking. Ondanks het feit dat veel van de producten van adverteerder in het buitenland geproduceerd worden, doet adverteerder wel zelf een deel van de ontwikkeling, kwaliteitscontroles en producttesten. Een product wordt pas op de markt gebracht als het voldoet aan de eisen die adverteerder eraan stelt. Sinds 1908 is adverteerder een zelfstandig Nederlands bedrijf en is haar marketing gericht op de Nederlandse markt. Daarom communiceert adverteerder alles (verpakkingen, handleidingen, instructies, websites, etc.) in het Nederlands. Ook de helpdesk van Inventum zit in Nederland en wordt bemand door vloeiend Nederlands sprekende medewerkers.

Het oordeel van de Commissie

Klager acht de bestreden uiting misleidend omdat hierin vanwege het gebruik van de term ‘oer Hollands’ volgens hem de indruk wordt gewekt dat alle producten van adverteerder in Nederland worden geproduceerd, terwijl dat niet in alle gevallen zo is.

Adverteerder heeft in haar verweer aangegeven dat de zinsnede ‘oer Hollands sinds 1908’ ziet op het feit dat Inventum sinds haar oprichting in 1908 een zelfstandig Nederlands bedrijf is. Ook vindt een deel van de ontwikkeling, kwaliteitscontroles en producttesten plaats in Nederland en is haar klantenservice gevestigd in Nederland. Niet in geschil is dat een groot aantal van haar producten in het buitenland wordt geproduceerd.

De in de uiting opgenomen zinsnede ‘Oer Hollands, sinds 1908’ waarop de onderhavige klacht ziet, staat onderaan de uiting onder het kopje ‘Service & Garantie’. Indien men op de link ‘lees meer’ klikt komt de consument terecht op de webpagina ‘over Inventum’ waar bovenaan staat: “100 jaar Inventum oer Hollands design en innovatie” en waarop – kort samengevat – is te lezen dat de fabriek van adverteerder in 1908 is opgericht, dat de producten van adverteerder thans tot in de verste uithoeken van de wereld worden gebruikt en dat zij sinds 1994 is verhuisd naar Veenendaal en weer een echt familiebedrijf is waar, net als in het begin, kleine huishoudelijke apparaten en producten voor persoonlijke verzorging ontwikkeld worden. De Commissie is van oordeel dat de gemiddelde consument na het lezen van deze uiting en meer specifiek de zinsnede: ‘oer Hollands, sinds 1908’ niet zal begrijpen dat (alle) producten, afkomstig van adverteerder, in Nederland worden geproduceerd. Deze consument zal na het lezen van de uiting denken dat de term ‘oer Hollands’ is gebruikt omdat het bedrijf in Nederland is opgericht en nog steeds in Nederland gevestigd is, zoals ook daadwerkelijk het geval is. In de uiting staat niet en wordt naar het oordeel van de Commissie ook niet de indruk gewekt dat de producten van adverteerder in Nederland worden geproduceerd, zodat van misleidende reclame zoals door klager bedoeld geen sprake is.

Op grond van het vorenstaande wordt als volgt beslist.

De beslissing

De Commissie wijst de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken